Дізнайтеся, чи потрібен півень насправді / ua.depositphotos.com

Велика кількість людей, що живуть в приватних будинках і мають своє господарство, розводять курей. Це логічно, адже в такому випадку можна забезпечити себе яйцями і м'ясом на цілий рік. УНІАН з'ясував, чи дає курка яйця без півня і який сенс в його присутності.

Чи можна тримати несучок без півня - точна відповідь

Для того щоб зрозуміти, як кури несуть яйця без півня і чим вони відрізняються, важливо знати про будову організму птиці. Забігаючи вперед, скажімо, що навіть якщо самця в курнику немає, яйця ви отримаєте, але підходять вони тільки в їжу - не для розмноження.

Півень потрібен в курнику тільки для того, щоб запліднити яйця, з яких потім вилупляться курчата.

Відео дня

Сама по собі курка від природи наділена унікальною функцією організму - яйцекладом, який буде "працювати" незалежно від наявності або відсутності півня.

Яйце формується так:

  • спочатку з'являється жовток;
  • він поступово обростає білком;
  • в останню чергу покривається шкаралупою.

Тобто, такі яйця відрізняються від запліднених тільки одним - в них немає зародка. Вони все так само корисні, мають той же хімічний склад, можуть бути з насиченим жовтком (через багатий раціон курки). Вирішувати, які яйця краще - з півнем або без, потрібно, виходячи з ваших особистих цілей.

Навіщо потрібен півень в курнику - цікавий нюанс

Ті, хто займається птахівництвом, стверджують, що самець курочкам все-таки необхідний. Вони помітили унікальну деталь - наявність півня в курнику стає, свого роду, мотивацією для курей, вони починають частіше нестися. Якщо курка сидить на яйцях без півня, не переживайте - це нормально, ніяких зародків всередині яєць не буде, їм просто нізвідки взятися.

Проте якщо ви не плануєте розводити птахів, то краще півня з курячого суспільства прибрати, тому що:

  • самець може клювати і навіть вбивати курок;
  • він в змозі вкрасти у них корм;
  • якщо півень слабкий духом і не підходить куркам, він стане ізгоєм і навіть, можливо, буде відлупцьований.

Недосвідчені початківці птахівники не завжди вміють правильно вибирати півня, який, не відчувши себе господарем або вирішивши, що людина претендує на його місце, може почати проявляти агресію не тільки до вас, але і до несучок. З цієї причини краще не експериментувати і, якщо яйця вам потрібні тільки, як продукт, відмовитися від покупки півня.

Вас також можуть зацікавити новини: