Чим удобрити город навесні / фото ua.depositphotos.com

В Україні наближається сезон перших посівних робіт. Швидше за все, весна в 2023 році буде ранньою і теплою. А значить вже в березні після танення грунту його можна посипати поживними для рослин речовинами. Це підвищить врожайність культур і зміцнить імунітет рослин.

Але пам'ятайте, що підгодівлі хороші в міру. Раніше ми розповідали, чому деревна зола для підгодівлі рослин не завжди корисна.

Перегній

Свіжий гній вносити в грядки не можна. Він занадто концентрований для рослин - посіви можуть загинути. Краще почекати кілька років, щоб гній добре перегнив.

Відео дня

Посипте перегноєм грядку і рівномірно розподіліть по ділянці граблями, розбиваючи великі шматки. На 1 квадратний метр землі достатньо 7-10 л перегною. Особливо добре удобрювати перегноєм ділянки, де в майбутньому будуть рости огірки, гарбузи і баклажани. Також перегній люблять плодові дерева і ягідні кущі.

Солі

Кухонна сіль проти бур'янів часто використовується як добриво в чистому вигляді. Сіль підвищує врожайність бідних грунтів, відлякує слимаків і кротів від ділянки, захищає овочі від фітофторозу. Також нестача солі в грунті робить овочі більш прісними на смак.

Важливо не переборщити з цим добривом, інакше грунт буде занадто засоленим. Сипте не більше маленької жмені солі на квадратний метр землі. Після посипання полийте ділянку, або посипайте її після дощу.

Сіллю можна удобрювати грунт, де буде рости картопля, морква, буряк і помідори. Сіль покращить смак цих овочів і підвищить врожайність.

Компост

Компостом удобрюють грунт навесні перед посадками. Він робить землю пухкою і поживною, а також приваблює корисних для посівів дощових черв'яків. Органіку розкидають по ділянці, а потім перекопують на глибину 5 см. Вносять його за 3-4 тижні до посадки овочів у відкритий грунт.

Удобрювати город краще зрілим компостом віком близько 4 роки, оскільки в свіжому компості занадто багато азоту. Компост корисний для всіх рослин, але його найбільше люблять капуста, зелень, редис, огірки, кабачки. Дуже хороший урожай на посипаних компостом грядках дає полуниця.

Мінеральні добрива

Деякі поживні речовини можуть потрапити в грунт тільки з мінеральних добрив. Купити їх можна в агромагазинах або на ринку. Добрива бувають азотними, фосфорними і калійними.

Зазвичай на препаратах вказано, для яких овочевих культур вони підходять і як їх застосовують. Не перевищуйте зазначену виробником дозування, інакше рослини можуть загинути.

Вас також можуть зацікавити новини: