
Знаєте, що робить більшість людей, щоб довше зберегти хліб свіжим? Кладуть його в холодильник. І всім радять так робити - мовляв, у холодильнику хліб не псується і не черствіє. "Ще й як черствіє!" - кажуть інші. Давайте розберемося, чи можна зберігати хліб в холодильнику насправді.
- Чи можна зберігати хліб в холодильнику - за і проти
- Як зберігати хліб в холодильнику - 3 способи
- Де зберігати хліб на кухні, щоб він не черствів - поради
Раніше ми писали про те, як приготувати хліб без дріжжів в духовці, мультиварці та на плиті.
Чи можна зберігати хліб в холодильнику - за і проти
Противники того, щоб зберігати хліб в холодильнику насправді мають рацію: хліб в ньому черствіє швидше (в 3 рази - кажуть вчені), ніж при кімнатній температурі. Вся справа в тому, що в холодильнику у хлібі відбувається процес, коли молекули крохмалю кристалізуються, і в результаті хліб стає черствим.
Але є нюанс - зберігати хліб в холодильнику не можна тривалий час. Якщо ж вам потрібен більш-менш свіжий хліб якихось 2-3 дні - ви можете покласти його в холодильник.
Як зберігати хліб в холодильнику - 3 способи
Є кілька правил, як зберігати хліб в холодильнику.
- Не загортайте хліб в поліетиленовий пакет - так він точно зачерствіє.
- Покладіть хліб в паперовий пакет, а після загорніть в поліетиленовий або харчову плівку. Вологу, яка буде випаровуватися з хліба, поглине папір, і хліб залишиться хрустким.
Будьте уважні: якщо хліб ще гарячий, йому потрібно дати повністю охолонути і потім загорнути і покласти в холодильник. Загорнутий у пакет гарячий хліб покриється конденсатом. Загорнутий в пакет гарячий хліб покриється конденсатом.
Де зберігати хліб на кухні, щоб він не черствів - поради
У хлібниці
Це найпростіший спосіб зберігання хліба, правда, в хлібниці можна зберігати хліб недовго - максимум два дні.
Перевірено, що хліб найкраще зберігається в дерев'яній хлібниці. Загорніть хліб в мішечок, наприклад, лляний, і покладіть в хлібницю, а саму хлібницю поставте в закриту кухонну шафу - подалі від прямих сонячних променів.
Температура має бути близько 20ºC. Слідкуйте за тим, щоб на кухні не було підвищеної вологості, інакше хліб запліснявіє.
У морозилці
Найкращий спосіб зберігання хліба - в морозилці, тут він може зберігатися 3-6 місяців.
У морозилку хліб можна покласти в оригінальній магазинній упаковці. Якщо хліб без упаковки, загорніть його в поліетиленовий пакет, харчову плівку або фольгу. Щоб було напевніше, можна хліб спочатку "вкутати" в харчову плівку, а потім у фольгу. До речі, в морозилці можна зберігати не тільки хліб, але й здобу - вона прекрасно зберігає свій зовнішній вигляд і не втрачає в смаку.
Розморожувати хліб краще при кімнатній температурі, попередньо розпакувавши його.