Чим відмити батареї і як це краще зробити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Батареї незамінні в домі в холодну погоду. Є тільки одне "але": їх важко мити. По-перше, через форму, яка має багато важкодоступних місць, по-друге - через їхнє розташування під підвіконнями, що теж ускладнює доступ до радіаторів. Але все ж ця проблема вирішувана. Розповідаємо, як і чим відмити батареї - це не так складно, як здається на перший погляд.

Як вимити вузькі батареї та чавунні 

Пил і бруд, які скупчуються на батареях, не тільки роблять дім незатишним, але ще й негативно впливають на здоров'я - коли вони гріють, то ми дихаємо цим пилом, а ще такі радіатори можуть гріти погано - через шар бруду знижується їхня тепловіддача.

Батареї бувають плоскі та "гармошкою" - наприклад, це старі чавунні. Другі потроху відходять у минуле, але поки не пішли, то їх потрібно мити. Отже, розповідаємо, як відмити старі батареї і радіатори нового покоління.

Відео дня

Для чищення батарей можна використовувати як побутову "хімію", так і підручні засоби - наприклад, господарське мило, соду, зубний порошок або пасту та інші.

Важливо: перш ніж використовувати "хімію", переконайтеся, що вона не пошкодить поверхню, інакше батарея почне іржавіти, наприклад, не варто використовувати засоби, які містять хлор, а також фосфатні.

Чим мити батареї опалення краще

  • Мило господарське

Найпопулярніший підручний мийний засіб. Його потрібно розчинити в теплій воді (достатньо невеликої кількості), нанести ганчіркою на поверхню батареї, потерти, змити і витерти насухо.

  • Сода харчова

Один із найефективніших засобів. Потрібно розчинити 2 ст. л. соди в 2-3 л теплої води і цим розчином помити батарею.

  • Лимонна кислота

Розчинити 5 ч. л. кислоти в 0,25 л теплої води - і помити батарею так само.

  • Перекис водню

100 мл перекису водню (3%) потрібно розчинити у 2-3 л води.

  • Засіб для миття посуду

Допомагає відмити батареї від жиру та кіптяви. Потрібно розчинити 1 ковпачок рідини в невеликій кількості води і збити до появи піни. Нанести на радіатор, залишити на деякий час, щоб жирові нашарування розчинилися. Потім видалити їх ганчіркою і протерти вологою ганчіркою.

  • Зубна паста або порошок

Також допомагають відчистити батарею від жирного нальоту. Пасту або порошок потрібно нанести на губку і м'яко потерти, поки не зникне жир. Після 2-3 рази протерти вологою ганчіркою, щоб не залишалося розводів.

  • Порошкова "хімія"

Теж вельми ефективна, але під час роботи з нею потрібно захищати не тільки руки, а й ніс і рот.

Перед тим як мити радіатор, потрібно закрити стіну за ним і підлогу під ним - наприклад, плівкою або клейонкою, щоб не пошкодити і не намочити. По закінченню миття обов'язково витріть батарею насухо, щоб вона не почала іржавіти.

Порада: перед вологим прибиранням потрібно зробити сухе чищення - цим ви полегшите собі роботу.

Як зробити суху чистку і як вимити батареї після неї - прості лайфаки

Лайфхаки, як відмити батарею від бруду / фото ua.depositphotos.com

Якщо спочатку зібрати з батареї пил, сміття чи павутину, то потім її буде легше мити. Що для цього можна використовувати:

  • Пилосос

Вузькі насадки пилососа допомагають почистити важкодоступні місця батареї та зібрати пил усередині неї.

  • Фен

Використовують для видування пилу з батареї. Для цього задню частину радіатора і підлогу під батареєю потрібно закрити вологою ганчіркою - на них видути за допомогою фена пил і сміття, що скупчилися. Таким чином все прилипне до ганчірки, а не розлетиться по дому.

Для миття батарей, окрім ганчірок, радять узяти стару шкарпетку або тканинну рукавичку - їх надягають на руку, змочують мийним розчином і миють радіатор ззовні та зсередини.

Йоржик для миття пляшок допомагає вимити радіатор у важкодоступних місцях. Наносити мийний засіб на батарею також зручно за допомогою розпилювача.

Як відмити батареї після ремонту

Після ремонту на радіаторах, якщо їх не додумалися нічим закрити, залишаються плями від будівельних сумішей, цементу, монтажної піни тощо. Щоб їх видалити, потрібно змочити гарячою водою і дати постояти вологими десь 10 хвилин (іноді достатньо і 5 хвилин). Вода розм'якшить бруд, і його можна буде прибрати ганчіркою.

І ще кілька порад, щоб батареї залишалися якомога чистішими:

  • намагайтеся протирати поверхню батарей вологою і сухою ганчіркою під час щотижневого прибирання - так на них однозначно накопичиться менше бруду;
  • батареї гармошкою можна закрити захисним екраном (решіткою) - так на батареї буде менше пилу або кіптяви, а сам екран помити куди простіше.

Якщо ж стара чавунна батарея не піддається відмиванню або після миття все одно має жахливий вигляд, то тоді найкращий вихід - це пофарбувати її.

Раніше ми розповідали, чим відмити лінолеум від бруду без зусиль.

Вас також можуть зацікавити новини: