Як зробити пишну випічку - секрети / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Випічка на кефірі чи будь-якій іншій основі виходить дуже м'якою, повітряною та смачною, якщо знати певні лайфхаки. Господині, які користуються цими секретами, знають - їхні гастрономічні експерименти завжди виявляються вдалими.

Що потрібно для того, щоб тісто було пишним - поради

Коли хочеться потішити близьких або гостей, на допомогу завжди приходить кулінарія, причому, не тільки другі страви, салати та закуски, а й випічка. Кожен досвідчений кондитер знає, що потрібно для того, щоб тісто було пишним, не опадало і не черствіло. Досягти цього неважко - важливо лише знати нюанси.

Підготовчий етап

Відео дня

Перше, що ви маєте зробити - подбати про правильну технологію приготування страви. По-перше, необхідно завжди просіювати борошно, навіть якщо вам ліньки це робити. Просіювання не тільки позбавляє продукт сміття, а й насичує киснем.

Також варто враховувати вимоги тіста до решти продуктів. Якщо готуєте з дріжджового - решта інгредієнтів має бути кімнатної температури, а ось листкове та пісочне допускає "співпрацю" тільки з охолодженими складовими.

Розстойка

Якщо ви замішуєте дріжджове тісто, то цей етап вважається чи не найважливішим у всьому процесі. Необхідно дотримуватися часу і вимог до вистоювання, зазначених у рецепті. Якщо поспішити або переборщити, якість страви постраждає.

Замішування

Тільки якщо правильно замісити тісто, вийде смачна і ніжна випічка. Перестаратися не варто - вимішувати необхідно ніжно і плавно, але із зусиллям, проте не кидати тісто, не рвати і не м'яти його занадто активно. Тут теж краще дотримуватися "золотої середини" - вимішувати 3-4 рази для повного насичення киснем, не більше.

Що додати в тісто для м'якості - варіанти

Неважко здогадатися, що додають у тісто, щоб воно не черствіло, найрізноманітніші продукти. У кожного з них своє завдання і механізм дії, але, загалом, усі вони здатні перетворити звичайну випічку на витвір мистецтва:

  • Закваска, опара, сода, розпушувач - якщо використовувати перші два варіанти, то доведеться "повозитися" з тістом, розпушувач завжди потрібно просівати разом із борошном, а соду додавати строго за рецептом.
  • Кисломолочні продукти - додавання кефіру, ряжанки, йогурту і сметани також гарантує м'яке і повітряне тісто, вершковий смак і пористу структуру. До того ж, ці продукти скорочують час вистоювання тіста.
  • Маргарин - багато досвідчених кондитерів рекомендують додавати саме цей продукт, якщо хочеться зробити шикарне листкове тісто або отримати по-справжньому повітряний бісквіт. Маргарин дає можливість тісту піднятися швидше, стати м'яким і еластичним, а після випікання довго зберігати пишну структуру.
  • Манна крупа, крохмаль - ще один варіант, що потрібно додати в дріжджове тісто для пишності. До речі, не тільки дріжджове - випічка з будь-якого вихідного матеріалу не буде довго черствіти, якщо ви додасте один із цих двох продуктів.
  • Мінеральна сильногазована вода - цей варіант доречний, тільки якщо того вимагає рецепт. Важливо запам'ятати, що коли за технологією в тісто необхідно додати воду, краще брати саме сильногазовану, тоді випічка буде дуже повітряною.

Незалежно від того, які інгредієнти ви вирішили покласти в тісто, щоб збільшити його пишність, варто знати, що робити, щоб випічка залишалася м'якою, і дотримуватися правил. Наприклад, завжди важливо уникати протягів, інакше тісто "впаде".

Відразу ж після випікання накривайте виріб бавовняним рушником, щоб зверху не утворилася тверда скоринка. Потім можна перекласти випічку в паперовий пакет або зберігати в герметично закритій тарі, щоб вона довше залишалася м'якою.

Вас також можуть зацікавити новини: