Як правильно зберігати цибулю / depositphotos.com

Існує кілька універсальних порад про те, як зберігати цибулю на зиму в домашніх умовах. Для цього потрібно вибирати сухе і добре провітрюване приміщення. Там повинно бути темно і прохолодно. Ідеально для таких цілей підходить комора, льох або гараж.

Якщо ці умови не будуть дотримані, цибулини почнуть проростати або гнити, а також втратять свій смак.

Як зберігати цибулю на балконі або в коморі - основні рекомендації

Як вибрати цибулю для зберігання / depositphotos.com

Для того, щоб зрозуміти, чому одні цибулини можуть лежати всю зиму і не псуватися, а інші - ні, потрібно правильно підбирати сорти для зберігання:

Відео дня
  • Віддавайте перевагу цибулинам жовтого кольору, вони зберігаються краще, ніж білі або червоні.
  • Вибирайте пізні сорти цибулі, ті, що дозрівають в серпні-вересні.
  • Цибулина повинна бути невеликою (3-5 см в діаметрі), з рівною сухою і гладкою поверхнею. Наявність пошкоджень, зелених пагонів, цвілі або білого нальоту говорить про те, що овоч вже зіпсований.

Як зберігати цибулю, щоб не згнила - температура і вологість

Як ми вже сказали, ідеальне місце для зберігання повинно бути темним, сухим, прохолодним і добре провітрюватися. Найбільш оптимальна температура - 7-13°С. Вологість повітря - 65-70%. 

За другим показником потрібно стежити особливо ретельно, тим більше, якщо цибуля зберігається разом з іншими овочами. Картопля, морква, буряк і селера виділяють багато вологи, яка може вплинути на збереження цибулі.

Де краще зберігати цибулю на зиму - вибираємо місце

Читайте такожЩо приготувати з білих грибів: 4 смачних осінніх ідеїПідвал, льох, закритий балкон і гараж, який не опалюється - хороші приміщення для зберігання цибулі. Там завжди низька температура повітря, зате висока вологість. Саме тому важливо стежити за цим і встановити прилад-осушувач.

Холодильник використовується багатьма господарочками для таких маніпуляцій з овочами. Тим не менш, у нього є ряд недоліків:

  • Коли ви відкриваєте двері, відбувається перепад температур, що призводить до підвищення рівня вологості. Якщо у вас немає можливості зберігати цибулю в іншому місці, загортайте її в папір. 
  • Двері холодильника закриті герметично, додаткових потоків повітря немає, а це призводить до недостатнього провітрювання.

Комора або домашня господарська шафа - не найкращий варіант для тривалого зберігання цибулі. У такому місці неможливо забезпечити овочам потрібні умови, тому, якщо іншого вибору немає - стежте за вологістю, щоб цибулини не почали проростати або гнити.

Як зберігати цибулю в холодильнику, на балконі і в гаражі

Правила тривалого зберігання цибулі / depositphotos.com

Перш за все, знайдіть відповідну ємність. Ідеально підійдуть:

  • плетені кошики;
  • капронові панчохи або колготки;
  • спеціальні сітки;
  • дерев'яні ящики;
  • картонні коробки з вентиляційними отворами з боків;
  • тканинні мішки.

У поліетиленових пакетах зберігати овочі не можна ні в якому разі - вони не пропускають повітря і не відповідають необхідним вимогам.

Не забувайте регулярно перебирати цибулю, навіть якщо ви забезпечили їй ідеальні умови для "зимівлі". Завдяки цій тактиці у вас вийде вчасно виявити зіпсовані цибулини і прибрати їх, а також дати можливість овочам "подихати". Додатково рекомендуємо робити загальне провітрювання приміщення раз в 2-3 тижні.

Вас також можуть зацікавити новини: