Поради, що робити, якщо одяг електризується / фото ua.depositphotos.com

Всі стикалися з ситуацією, коли сильно електризується одяг, особливо в зимовий період. Це безпечно, але доставляє масу неприємностей і дискомфорту. Про те, що робити, якщо одяг електризується – розповімо в матеріалі.

Чому електризується одяг - просте пояснення

З фізичної точки зору, коли предмети труться один об одного, між ними починається обмін зарядами позитивного і негативного типу. Те ж відбувається і з вашим одягом. При цьому одні речі сильно електризуються, а інші – практично ні. Це відбувається через гідрофільність тканин: якщо волокно добре може вбирати вологу, то воно менше буде електризуватися, і навпаки. Тому найбільше електризуються тканини синтетичного походження, менше - шовкові або вовняні, а бавовняні – зовсім цьому не піддаються.

Відповідь на питання, чому взимку електризується одяг сильніше, дуже проста - в приміщеннях через інтенсивне опалення повітря стає дуже сухим, що сприяє накопиченню статичного заряду на речах.

Відео дня

Електризується одяг - що робити

Якщо через статичну електрику ваші речі прилипають до тіла, і виникають неприємні відчуття, потрібно бути в курсі, як позбутися від електризації одягу. Викинути такі речі - вельми спірний і недешевий варіант, тому порадимо, що зробити, щоб одяг не електризувався:

  • Найпростішим і дешевим варіантом є вода: з пульверизатора можна трохи окропити виворіт предмета одягу, щоб злегка його зволожити (важливо не перестаратися і не намочити річ повністю).
  • Під час прання потрібно користуватися антистатичними засобами, а вода не повинна бути жорсткою.
  • Оскільки тканини з синтетики сильніше накопичують статичну електрику, їх треба сушити окремо від речей натурального походження. Необхідно сушити одяг в приміщенні, яке добре провітрюється, свіже повітря (балкон або мотузка) – чудовий варіант.
  • Використовуйте покупні антистатичні спреї або ж їх "домашні аналоги" типу оцту, мила, соди, солі або лимона.
  • Якщо електризується одяг, як позбутися від цього, підкаже фізика: щоб прибрати статичний заряд, використовуйте для сушіння речей металеві вішалки, а на одяг всередині чіпляйте англійську шпильку в якості провідника.

Ще одним ефективним способом, як позбутися від електризації одягу в домашніх умовах, буде особливий метод прання. У пральну машинку на 5 кілограм речей потрібно додати близько 100 грам звичайної соди і 50 мілілітрів оцту, що значно зменшить накопичення статичного заряду на речах.

Раніше ми писали, що не можна прати з кондиціонером, щоб не зіпсувати речі.

Вас також можуть зацікавити новини: