Із чого варити холодець, щоб він застиг / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Важко уявити зимові свята без традиційного холодцю. Ароматна та ситна страва є улюбленою в багатьох українців. Однак правильно її приготувати не так просто. Якщо помилитися у виборі м'яса, то холодець вийде каламутним, гірким і рідким.

Щоб страва точно вийшла смачною та привабливою зовні, обирайте правильну основу. Ми розповіли, яке м'ясо не підходить для холодцю і може зіпсувати смак.

З якого м'яса не можна варити холодець

Щоб страва була смачною і рівномірно застигла, бульйон потрібно варити з м'ясних частин, багатих на колаген. Він надає холодцю характерного м'ясного смаку і допомагає рівномірно застигнути. Його багато в кістках, хрящах, шкірі.

Відео дня

Якщо ж варити холодець із невідповідного м'яса з невеликою кількістю колагену, то вся робота піде нанівець. Щоб цього не сталося, не додавайте в каструлю такі частини:

  • Жирне м'ясо. Не варіть бульйон зі свинини або баранини з великими прожилками жиру. Страва вийде занадто жирною і не застигне.
  • Дієтичне м'ясо. Якщо використовувати тільки філе, то можете забути про характерний апетитний аромат і желейну структуру.
  • Пряні продукти. Не кладіть у холодець м'ясо, яке вже приправлене спеціями або замариноване. Холодець варто варити в самому кінці, інакше його смак буде зіпсований.
  • Частини молодих або старих тварин. Готуйте страву з м'яса зрілих, але не молодих або старих тварин. У телятини та курчат недостатньо колагену в кістках, і холодець не застигне. А якщо взяти старе м'ясо, то воно вийде жорстким, а бульйон гірчитиме.
  • Неякісне м'ясо. Найчастіша причина, чому не виходить холодець, це використання неякісної основи. Не варто готувати частування з м'яса сумнівного походження, яке довго зберігалося або багато разів розморожувалося.

Також страву можна зіпсувати, якщо готувати її недостатньо довго. Тоді навіть при виборі найкращого м'яса текстура буде водянистою.

Що стосується бюджетної курки, то цілком можливо приготувати вдалий курячий холодець із різних частин птиці. Однак у бульйон, найімовірніше, доведеться додавати желатин, оскільки сам по собі він не застигне.

А що ж тоді варто покласти в каструлю? Раніше ми писали, з чого варити холодець, щоб страва вийшла ароматною і наваристою. А також публікували безпрограшний рецепт - холодець, який виходить з першого разу і без желатину.

Вас також можуть зацікавити новини: