Як правильно заводити машину в мороз - автомат і механіка / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

При низьких мінусових температурах багато власників авто стикаються з проблемою - навіть при достатньому прогріванні двигуна "залізний кінь" відмовляється їхати. УНІАН з'ясував, як заводити машину в мороз при різних причинах незапланованої стоянки.

Чому не заводиться машина - поширені причини

Перш ніж розбиратися, як в холод завести машину, треба зрозуміти, чому взагалі виникла така проблема. Досвідчені автомобілісти і механіки кажуть, що причин може бути кілька:

  • Сів акумулятор

Низький заряд (менше 30%) або повна його відсутність цілком можуть стати проблемою - машина не поїде, тому що акумулятор просто не видасть ту силу струму, яка необхідна для запуску двигуна.

Відео дня

Варіанти, як завести машину, якщо сів акумулятор, два - "прикурити" від іншого авто (підключитися до його акумулятора) або завести "з штовхача". Якщо зібралися використовувати перший метод, то враховуйте, що машина-донор повинна їздити на такому ж паливі, як у вас, і мати ідентичний за потужністю акумулятор. У другому випадку, щоб штовхнути машину, доведеться знайти добровольця.

  • Залило свічки

Так може статися, якщо довго намагатися безуспішно завести машину - замість іскри ви отримаєте залиті свічки. Вирішити проблему неважко - натисніть на педаль газу і 10 секунд "попрацюйте" стартером. Ця дія перекриє подачу палива, свічки просохнуть, але відразу заводити машину не можна - потрібно дати бензину стекти.

Якщо запуск стартера не допоміг, то доведеться викрутити свічки і зрозуміти, що стало причиною пропуску іскри - можливо, на свічках утворився нагар. Тоді потрібно почистити свічки, просушити феном і прогріти над газовою плитою.

  • Зламався стартер

Іноді при запуску двигуна можна почути нехарактерні клацання - це ознака стартера, що вийшов з ладу. Буває так, що починає він працювати далеко не відразу - тільки після декількох запусків, хоча і машина прогріта, і акумулятор заряджений. В такому випадку краще звернутися в сервіс - самостійно лагодити не рекомендується.

  • Застигло мастило

Це одна з найнеприємніших ситуацій, з якою тільки може зіткнутися автовласник. При зниженні температури рідина густіє, якщо почати заводити машину в такому положенні, то буде занадто велике навантаження і на мотор, і на АКБ. Тому мастило потрібно розморозити - оптимально для цього використовувати обігрівач. Коли двигун відігріється, краще поїхати в сервіс або самостійно поміняти мастило на більш стійке до низьких температур.

  • У вихлопній трубі утворився лід

Якщо таке сталося, то гази не зможуть виходити вільно, а двигун не запуститься. Прибрати конденсат можна механічно - просто почистити вихлопну трубу. Лід в кінці труби зручно збивати викруткою, але якщо він утворився дуже глибоко, то краще помістити машину в теплий гараж - тоді лід відтане сам.

  • Несправність замка запалювання

Поломки в контактній групі замка запалювання призводять до некоректної роботи поворотників, ліхтарів заднього ходу, ближнього і дальнього світла. Швидше за все, причина цього - окислилися контакти. Їх можна ошкурити вручну або повністю поміняти групу на СТО.

Як завести машину, якщо вона довго стояла на морозі

Незважаючи на те що думки про необхідність прогріву машини різняться, краще перестрахуватися і виконати кроки по інструкції - тоді шанс, що авто заведеться з першого разу, вище.

Запам'ятайте, як правильно розігріти машину в мороз:

  • вимкніть всі електроприлади;
  • вичавіть зчеплення і тримайте 10 секунд;
  • увімкніть запалювання і почекайте кілька секунд;
  • натисніть кілька разів на педаль газу;
  • зачекайте, а потім поверніть ключ на старт.

Відразу після цього можна їхати, але тільки якщо машина завелася з півоберта - якщо ні, то тримати стартер довше 10 секунд не можна, інакше він зламається. Краще зробити 3-4 спроби, потім дати машині відпочити, і повторити дії за алгоритмом.

Якщо у вас машина на "механіці", то крутіть стартер, вичавлюючи зчеплення, а після того як двигун заведеться, не відпускайте педаль ще 2-3 хвилини. Для коробки "автомат" встановіть селектор в нейтральне положення, почекайте кілька секунд і поверніть ключ на старт - далі автоматика зробить все сама.

Вас також можуть зацікавити новини: