Коли садити квасолю у відкритий грунт / depositphotos.com

Дієтологи називають квасолю однією з найбільш вдалих культур - вона підходить і для регулярного вживання в їжу, і як хороша альтернатива м'ясній продукції, і в якості інгредієнта для консервації. УНІАН розповість, як садити кустовую квасолю та інші її види.

Раніше ми говорили про те, що можна садити в червні-липні в городі.

Які бувають види квасолі - список

Перед тим, як почати висаджувати квасолю, слід визначитися з типом рослини. Їх існує всього 5:

Відео дня
  • кущова;
  • спаржева;
  • декоративна;
  • зернова;
  • кучерява.

Зернову, наприклад, вирощують для отримання бобів і подальшого їх вживання в їжу. Декоративна потрібна для квітів, а спаржева - для стручків.

Як правильно садити квасолю у відкритий грунт - підготовка

Перший етап посадки квасолі - уважний огляд насіння. Ви повинні перебрати їх, видалити пошкоджені і неякісні екземпляри. Потім потрібно замочити боби у воді на ніч - набряклі, вони зійдуть швидше. Деякі городники використовують спеціальні стимулятори росту, додаючи їх в чисту воду - в такому розчині квасоля набагато швидше насититься корисними речовинами і буде готова до посадки.

ВАЖЛИВО: залишати квасолю в воді довше, ніж на 15 годин, не можна - боби "захлинуться" і замість активного росту ви отримаєте зворотний результат.

Які добрива вносити при посадці квасолі 

Найкращий варіант для квасолі - родючий, вологий і пухкий грунт. Суглинна і супіщана земля підійдуть ідеально. Обов'язково перед посадкою внесіть в грунт перегній, щоб підгодувати квасолю відразу - це сприятливо позначиться на її зростанні.

Також важливо правильно вибрати місце. Найкраще зупинитися на ділянці під парканом, на яку завжди потрапляють прямі сонячні промені. Якщо ви вибрали в'юнкий вид культури, то її можна висаджувати на сітку - тоді вам не потрібні будуть додаткові опори.

Цибуля, огірки, капуста або картопля - хороші попередники для квасолі. Крім того, її можна сміливо висаджувати між грядками цих рослин, адже квасоля - рослина-сидерат, а це значить, що вона постачає грунт азотом і прискорює ріст всіх прилеглих культур.

Як виростити квасолю на дачі - етапи

Приступаючи до посадки квасолі, дотримуйтесь інструкції, викладеної нижче:

  • перекопайте грядку і зробіть лунки на відстані 15-20 см один від одного;
  • на дно лунок внесіть перегній;
  • полийте викопані поглиблення чистою водою;
  • покладіть по 2-3 насінини в кожну лунку на глибину, не більше 3-4 см;
  • засипте лунки землею і розрівняйте грядку.

Якщо ви висаджуєте кучеряву квасолю, то кладіть в лунку гнізда по 5-7 штук і обов'язково враховуйте наявність опори поруч.

Коли садити квасолю в 2022 році за місячним календарем

Мінімальна температура грунту для посадки квасолі - 10-12 °С, а оптимальна - 20-25 °С. Якщо температура буде нижче, то насіння згниють, саме тому дану культуру висаджують тільки тоді, коли грунт добре прогріється.

Найбільш сприятливим періодом для висаджування квасолі в червні вважається тиждень з 24 по 30 число. Однак пам'ятайте, що в дні молодика і повні працювати на городі не можна, тому 29 червня сміливо викреслюйте з цього списку.

Вас також можуть зацікавити новини: