Іноді шампанське може викликати не тільки головний біль, а й завдати значно більшої шкоди здоров'ю. Розповідаємо, кому не можна пити ігристе вино, а також з чим не можна змішувати шампанське - якщо ви все-таки його п'єте, і чим його закушувати, щоб мінімізувати негативний вплив напою на організм.
Кому не можна пити шампанське
Шампанське вважають слабоалкогольним напоєм - він містить малий відсоток спирту (10-12%), але, незважаючи на це, деяким людям може нашкодити сильніше, ніж міцний алкоголь.
У зоні ризику насамперед - ті, хто має певні захворювання. Саме таким людям лікарі радять утриматися від вживання цього ігристого вина.
Шампанське не можна пити, якщо в людини:
- виразка, гастрит та інші хвороби шлунково-кишкового тракту;
- хронічні захворювання нирок і печінки (панкреатит, холецистит) - напій має високу кислотність;
- цукровий діабет та інсулінорезистентність - у шампанському міститься багато цукру, і він провокує підвищення глюкози в крові;
- серйозні алергічні реакції;
- розлад нервової системи - напій може погіршити стан і призвести до апатії та депресії.
У деяких випадках, попереджають лікарі, це "невинне" вино може спричинити таке загострення захворювань, що доведеться викликати швидку.
Також із шампанським слід бути обережним і здоровим людям: бульбашки вуглекислого газу в поєднанні зі спиртом прискорюють всмоктування алкоголю, тож сп'яніння настає швидше і може статися серйозне похмілля.
Тому, хто особливо чутливий до алкоголю або страждає частими головними болями, теж краще виключити напій зі свого меню. Крім усього, шампанське викликає сильний апетит - тим, хто худне, слід пам'ятати про це.
З чим не можна пити і чим не можна закушувати шампанське
Шампанське не радять закушувати:
- жирною та смаженою їжею - жирним смаженим м'ясом, смаженими овочами, майонезом, маслом;
- солоними продуктами - вони сприяють затримці рідини в організмі;
- шоколадом, цукерками, мармеладом, тістечками та тортами - це дуже солодкі продукти, тому можуть спричинити різкий і значний стрибок цукру в крові.
Якщо говорити про те, з чим не можна пити шампанське, то це червоне вино (білі та червоні вина не змішують), а також зернові спирти - пиво, горілка, коньяк, віскі, джин. І, звісно, не можна понижувати "градус" - переходити на шампанське з міцніших напоїв.
Чим краще закушувати шампанське:
- білковими продуктами (але не смаженими) - наприклад, запеченим у духовці нежирним м'ясом, нежирною рибою;
- морепродуктами та ікрою;
- сирами;
- фруктами.
Такі закуски добре поєднуються з напоєм, не завдають шкоди та мінімізують вплив алкоголю.
Раніше ми розповідали, яка норма пива на день вважається умовно безпечною, і коли можна сідати за кермо після вживання пінного напою.