Кому не можна пити шампанське / pexels.com

Іноді шампанське може викликати не тільки головний біль, а й завдати значно більшої шкоди здоров'ю. Розповідаємо, кому не можна пити ігристе вино, а також з чим не можна змішувати шампанське - якщо ви все-таки його п'єте, і чим його закушувати, щоб мінімізувати негативний вплив напою на організм.

Кому не можна пити шампанське

Шампанське вважають слабоалкогольним напоєм - він містить малий відсоток спирту (10-12%), але, незважаючи на це, деяким людям може нашкодити сильніше, ніж міцний алкоголь.

У зоні ризику насамперед - ті, хто має певні захворювання. Саме таким людям лікарі радять утриматися від вживання цього ігристого вина.

Відео дня

Шампанське не можна пити, якщо в людини:

  • виразка, гастрит та інші хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • хронічні захворювання нирок і печінки (панкреатит, холецистит) - напій має високу кислотність;
  • цукровий діабет та інсулінорезистентність - у шампанському міститься багато цукру, і він провокує підвищення глюкози в крові;
  • серйозні алергічні реакції;
  • розлад нервової системи - напій може погіршити стан і призвести до апатії та депресії.

У деяких випадках, попереджають лікарі, це "невинне" вино може спричинити таке загострення захворювань, що доведеться викликати швидку.

Також із шампанським слід бути обережним і здоровим людям: бульбашки вуглекислого газу в поєднанні зі спиртом прискорюють всмоктування алкоголю, тож сп'яніння настає швидше і може статися серйозне похмілля.

Тому, хто особливо чутливий до алкоголю або страждає частими головними болями, теж краще виключити напій зі свого меню. Крім усього, шампанське викликає сильний апетит - тим, хто худне, слід пам'ятати про це.

З чим не можна пити і чим не можна закушувати шампанське

Шампанське не радять закушувати:

  • жирною та смаженою їжею - жирним смаженим м'ясом, смаженими овочами, майонезом, маслом;
  • солоними продуктами - вони сприяють затримці рідини в організмі;
  • шоколадом, цукерками, мармеладом, тістечками та тортами - це дуже солодкі продукти, тому можуть спричинити різкий і значний стрибок цукру в крові.

Якщо говорити про те, з чим не можна пити шампанське, то це червоне вино (білі та червоні вина не змішують), а також зернові спирти - пиво, горілка, коньяк, віскі, джин. І, звісно, не можна понижувати "градус" - переходити на шампанське з міцніших напоїв.

Чим краще закушувати шампанське:

  • білковими продуктами (але не смаженими) - наприклад, запеченим у духовці нежирним м'ясом, нежирною рибою;
  • морепродуктами та ікрою;
  • сирами;
  • фруктами.

Такі закуски добре поєднуються з напоєм, не завдають шкоди та мінімізують вплив алкоголю.

Раніше ми розповідали, яка норма пива на день вважається умовно безпечною, і коли можна сідати за кермо після вживання пінного напою.

Вас також можуть зацікавити новини: