Погодьтеся, що зварити суп, насипати його в тарілки, а потім залишити ополоник у каструлі - це набагато зручніше, ніж постійно діставати його, мити, потім знову бруднити і так по колу. Виявилося, що є кілька об'єктивних причин, чому не можна залишати ополоник у каструлі з супом.
Чому не можна залишати ополоник у каструлі - 3 причини
Почнемо з того, що якщо в холодильнику багато всіляких баночок-скляночок, ланч-боксів і мисок з їжею, то каструля з ополоником буде поміщатися гірше, ніж просто накрита кришкою. Якщо вам вдалося все-таки запхати її на полицю, то подумайте, що трапиться далі.
Зміна аромату і смаку
Запах супу просочить усі інші продукти, а сам, навпаки, набуде незабутнього аромату холодильника. Будь-яка їжа, яка потрапляє на зберігання в холодильну камеру, має бути герметично закрита, інакше рано чи пізно постане питання про її свіжість. По-перше, їжа в нещільно закритій ємності псуватиметься швидше, по-друге, як уже було сказано, вбиратиме сторонні запахи.
Ризик розмноження бактерій
Ще гірше - якщо ви поставили в холодильник каструлю з ополоником, але без кришки. Тоді і конденсат з полиць, і будь-які мікроорганізми, яких безліч у холодильнику, обов'язково опиняться в супі. Це призведе не тільки до дивного смаку, а й до розмноження бактерій - теплий, смачний і ароматний бульйон - прекрасне середовище для життя.
Швидке скисання
До речі, те саме стосується і ситуації, коли ви насипали суп у тарілку, залишили ополоник на деякий час на дощечці або іншій тарілці, а потім знову занурили в каструлю. Будьте впевнені, що за той час, поки лежав ополоник, на ньому точно побували мухи або мошки, які є переносниками різної "зарази". Щойно ополоник потрапить у каструлю, всі шкідливі мікроорганізми одразу попливуть у суп, а потім - до вас у тарілку. І те, що перша страва вже не буде такою безпечною - це півбіди, інша частина неприємної новини в іншому. "Погані" бактерії прискорюють скисання продуктів, зокрема й супів.
Можливість отримати інфекцію
З'явитися вона може через те, що суп, поки готується, досягає температури кипіння. Сама каструля теж нагрівається досить сильно, а ось ополоник не піддається жодній термічній обробці. Він, потрапляючи в інше середовище, сам по собі стає розносником бактерій. Тим паче, що гарантувати стерильну чистоту того місця, де він лежав, ви теж не можете.
Чи можна залишати ополоник у каструлі з супом - нюанси матеріалів
Ми вже визначили, чому не можна залишати ополоник у каструлі з супом на постійній основі. Але важливо розуміти, що якщо ви кинули таке кухонне начиння в першій страві на 1-2 години, нічого катастрофічного не трапиться. Однак є ополоники, які не можна залишати в каструлі з першою стравою навіть на 5 хвилин.
До них належать пластик і дерево - на них особливо швидко скупчуються і поширюються бактерії, а відмити дочиста пластикові та дерев'яні ополоники дуже важко. Досвідчені кулінари взагалі не рекомендують ними користуватися, краще віддавати перевагу нержавіючій сталі, силікону або нейлону.