Як позбутися від молі в квартирі назавжди - поради / фото ua.depositphotos.com

Моль крім того, що, м'яко кажучи, не є дуже привабливою комахою, так ще й  сусідство з нею завдає лише проблем. Звичайно, вона вас не покусає, але з легкістю прогризе дірки в улюбленому одязі і оббивці меблів, а крупи зробить непридатними для вживання. Як знайти "гніздо" молі і позбутися від цього шкідника в квартирі на довгий час - читайте в матеріалі.

Якщо ви "відвоюєте територію" у метеликів молі, але вона встигне відкласти потомство, процес можна буде повторювати до нескінченності. Тому перед тим, як шукати, що відлякує моль, важливо переконатися, чи не завелася вона у вас, і в разі необхідності - знайти, де вона може "гніздиться", і знищити "поселення".

Боротьба з міллю вдома - з чого почати

Якщо ви помітили, що молі літають по квартирі (зазвичай вони активні вночі), обов'язково огляньте свої шафи та ящики. Під пильною увагу повинні бути місця, де зберігаються крупи і одяг. 

Відео дня

Оглядаючи місця, де зберігається одяг, зверніть увагу, чи не з'явилися на речах пошкодження. Маленькі дірочки - результат життєдіяльності личинок молі, що харчуються тканиною - найчастіше з'являються на манжетах, комірах і уздовж швів. Якщо виявили їх - перейдіть до другого етапу "розслідування" - пошуку молі поруч.

Личинки і лялечки молі варто шукати в темних кутках шаф і упаковках з продуктами (це може бути борошно, какао, крупи, горіхи, сухофрукти і багато іншого). Личинки молі легко розпізнати - вони крихітні, білого або кремового кольору і схожі на черв'яків, можуть залишати шовковисту павутину або "ниточки" під час пересування. 

Як позбутися від молі в квартирі - боремося з шкідником в шафі

У разі, якщо виявили сліди життєдіяльності молі, місце, де вони були знайдені, необхідно ретельно очистити. Використовуйте пилосос, також буде необхідно провести ретельне вологе прибирання (особливу увагу - всім можливим кутам, тріщинам і щілинам). Детальніше про те, що вбиває личинки молі ефективно, УНІАН розповідав раніше.

Заражений міллю одяг в холодну пору року можна винести на балкон, в теплу - відправити в морозилку. Це допоможе вбити личинки молі. Після слід випрати речі. 

Найкращий засіб від молі харчової - як боротися зі шкідником на кухні

Найвдаліший спосіб, як позбутися від молі на кухні - знайти заражені продукти і розпрощатися з ними. Утилізувати їх найкраще, загорнувши попередньо в пакет і щільно його зав'язавши. Далі за вже відомою схемою - пошук "поселення" молі і ретельне вологе прибирання. 

Коли вогнища зараження шкідником на кухні вже ліквідовані, потрібно почати профілактичні заходи.

Досвідчені господині точно знають, який запах відлякує моль, і вміють використовувати натуральні інсектициди з розумом. Щоб моль не завелася в крупах або борошні, їх радять зберігати в банках з кришками, попередньо поклавши туди пару зубчиків очищеного часнику або лавровий лист. З цією метою підійдуть і кірки від цитрусових.

З натуральних засобів для прибирання оцет - саме те, що найкраще допомагає від молі. Тому кухонні ящики радять періодично протирати оцтовим розчином.

Так точно робили ваші бабусі - як позбутися від молі в квартирі народними засобами 

З очевидних причин часник і оцет - не найкращі варіанти того, як позбутися від молі в квартирі - в житлових кімнатах, гардеробі, коморі. Ці способи все ж підійдуть тільки для кухні. 

Щоб відлякати платтяну моль, краще використовувати натуральні засоби, запах яких буде дратувати шкідника, але не вас самих і ваших домочадців. Це можуть бути мішечки з лавандою, гвоздикою, розмарином або чебрецем, які можна прикріпити до вішалок або повісити в шафі. За тим же принципом можна використовувати шматочки тканини, просочені ефірними маслами, наприклад, кедровим. 

Якщо морочитися немає бажання - готові засоби від молі (ароматизовані таблетки, подушечки, вкладиші, спреї - зараз їх безліч) можна придбати в магазині. Головне - не забувайте періодично оновлювати їх, і тоді ваші улюблені речі і продукти будуть в безпеці від молі, а ви - від виснажливої боротьби з нею.

Вас також можуть зацікавити новини: