Що можна покласти в шафу від молі-поради / depositphotos.com

Міль, яка з'являється у вашій квартирі, може бути платтяною або харчовоюї. Таке співмешкання - завжди проблема, тому що шкідник знищує запаси їжі та одягу. УНІАН розібрався, що можна покласти в шафу від молі, щоб більше її там не спостерігати.

Раніше ми розповідали, які вони - кращі засоби від харчової молі на кухні.

Види домашньої молі

Існує всього два види квартирних шкідників, яких ви можете несподівано зустріти в шафі:

Відео дня
  • харчова (огнівка) - харчується сухими сипучими продуктами, живе в банках з крупами, цукром або квасолею, іноді вибирає упаковки з чаєм, горіхи або сухофрукти;
  • платтяна (речова) - любить шерсть і хутро, тому селиться в шафах, але іноді її можна зустріти навіть на бавовняних і синтетичних виробах.

Важливо пам'ятати, що меблева міль вільно і комфортно відчуває себе не тільки в шафі, але і в оббивці стільців або диванів, а також на килимах.

Що робити, якщо завелася міль - причини появи

Що робити, якщо завелася міль - поради / depositphotos.com

Ситуація, коли ви зустрічаєтеся віч-на-віч з нахабною комахою, може статися з кожним. Перешкоджати появі такого шкідника в будинку майже неможливо, тому що:

  • ви можете принести личинку з магазину в пакеті з крупою, а далі міль перебереться на інші продукти;
  • старий одяг, меблі або декор в квартирі часто стають причиною появи комахи;
  • потрапити в квартиру міль може, залишившись на вашому вуличному одязі або на шерсті тварини, яка повернулася з прогулянки.

І самий банальний варіант - платтяна або харчова міль просто-напросто може залетіти у відкрите вікно або проникнути в ваше житло через вентиляцію.

Як позбутися від молі в шафі народними засобами

Біологи кажуть, що шкідник, якого ви зустрічаєте в своїй квартирі, швидше за все, самець. Самки ховаються в затишних темних місцях і готують наступну партію личинок. Боротися потрібно саме з ними, а не з дорослими особинами, однак, знайти їх непросто. 

Пам'ятайте - якщо ви не бачите комах, але знаходите отвори на одязі, які явно не були заплановані виробником - у вас непрохані гості. Боротися з ними можна одним або декількома з наведених нижче способів.

Генеральне прибирання

Це перше, що вам потрібно зробити. Витерти пил, потім "пройтися" вологою ганчіркою, змоченою миючим засобом, по всіх шафах і полицях. Пропилососити дивани, вимити підлогу і провітрити приміщення. Ще краще - випрати штори і фіранки, здати в хімчистку подушки, ковдри та килими.

Аромат кедра

Раніше люди активно використовували нафталінові кульки, але пізніше з'ясувалося, що вони шкідливі для здоров'я людини. Є відмінна альтернатива - масла з ароматом кедра або кедрові вішалки. Такі запахи відмінно відлякують міль.

Трави і ефірні масла

Розмарин, гвоздика, лавровий лист, лаванда і чебрець - трави, яких боїться міль. Ви можете зробити такий набір самостійно або купити готовий мішечок в магазині. Другий варіант боротьби зі шкідниками - розбризкувати всередині шаф ефірні масла. Але будьте обережні - від них можуть залишитися плями.

Заморозка і прогрів одягу

При низьких температурах личинки молі гинуть, тому рекомендовано всі речі дістати з шафи, скласти в пакети і відправити в морозилку. Взимку можна скористатися балконом, якщо за вікном мороз. 

Така ж історія і з високими температурами - на відкритому повітрі і сонці потомство молі вмирає так само швидко, як і на морозі. Тому, якщо не хочете робити з морозильної камери шафу, винесіть улюблені речі на балкон і залиште на сонці.

Прання та чохли

Улюблений запах молі - це засохлий піт, тому не кладіть в шафу з чистими речами той одяг, який точно потрібно випрати. Частіше переглядайте і перебирайте вовняні і в'язані вироби, щоб не упустити перші дзвіночки від шкідників.

Зимовий одяг, особливо з хутром, краще зберігати в спеціальних чохлах. Сукні, шарфи, шапки, рукавички, светри і куртки складайте в пакети (краще - вакуумні) або купуйте чохли на блискавці.

Хімчистка для старих речей

Якщо ви любите ретро-одяг і часто купуєте що-небудь на барахолках, то відразу несіть такі вироби на чистку. Не вішайте їх в шафу і вже тим більше не надягайте. Вся справа в тому, що личинки молі можуть перебувати навіть в швах на одязі і потім переповзати на інші речі

Вас також можуть зацікавити новини: