Який посуд не можна ставити в духовку / фото ua.depositphotos.com

Не всякий посуд підходить для випікання в духовці. Щоб процес випічки був приємним і безпечним, а вироби не підгоряли, потрібно вибрати правильний посуд. Непристосовані для духовки вироби можуть лопнути або розплавитися від високої температури, що створить чимало проблем.

Раніше ми розповідали, що потрібно поставити в духовку, якщо підгорає низ випічки.

Який посуд не можна ставити в духовку

  • Пластик. У духовку категорично заборонено ставити вироби з пластику, а також посуд з пластиковими елементами. Цей матеріал плавиться при високій температурі, а також виділяє токсичні речовини.
  • Папір і картон. Ці матеріали легко запалюються при високих температурах, тому з ними краще не ризикувати. Виняток - паперові форми для кексів. Вони просочені спеціальною речовиною і дозволені для духовки.
  • Дерево. Дерево в духовці, швидше за все, не загориться, але може потемніти і потріскатися. Зверніть також увагу, що в духовку не можна ставити каструлі і сковорідки з дерев'яними ручками.

Який посуд варто використовувати в духовці з обережністю

Ці матеріали можна використовувати для запікання, але варто знати деякі правила. При порушенні техніки безпеки посуд буде зіпсований.

Відео дня
  • Алюмінієвий посуд. Алюміній сам по собі добре витримує високі температури, але при контакті з кислотою матеріал виділяє токсичні речовини. Тому в алюмінієвому посуді не можна випікати страви з лимоном, кислими ягодами, м'ясом в кислому маринаді.
  • Емальований посуд. Посуд з емалі не можна ставити в гарячу духову шафу, інакше від різкого перепаду температур матеріал потріскається. Емальовану каструлю або миску ставлять тільки в холодну духовку. Крім того, емаль не можна розігрівати до температури вище 250°. Заборонено використовувати такий посуд, якщо на ньому є тріщини будь-якого розміру.
  • Скляний посуд. Якщо на склі не вказано, що воно жароміцне, то з ним потрібно поводитися обережно. Як і емаль, скло не можна ставити в розпечену духовку, інакше утворюються тріщини. Скляний посуд ставлять в холодну духову шафу, а після запікання витягають не відразу, а відкривають дверцята і дають матеріалу трохи охолонути. Заборонено використовувати такий посуд, якщо на ньому є тріщини будь-якого розміру.
  • Чаша від мультиварки. Чаші від мультиварки умовно підходять для запікання, але їх варто використовувати тільки якщо нічого кращого немає. Через тонке дно їжа в ній може пригоріти. Чашу не можна нагрівати вище 200°.

Який посуд можна ставити в духовку: особливості кожного матеріалу

  • Сталь. Посуд з нержавіючої сталі з антипригарним покриттям дуже популярний для випічки. Це прекрасний, легкий і жароміцний матеріал. Сталь легко дряпається, тому в такому посуді не можна розрізати їжу ножем.
  • Чавун. Довговічні і міцні чавунні сковорідки і каструлі не бояться навіть найвищих температур. Такий посуд швидко нагрівається і їжа в ньому готується швидше. Великим мінусом чавунних виробів є їхня важка вага.
  • Кераміка. Керамічний посуд добре зберігає тепло і швидко прогрівається. У ньому їжа готується рівномірно і зберігає максимальну користь. Мінуси керамічних форм для випічки - висока ціна і складний догляд. Їх потрібно мити відразу після використання.
  • Жароміцне скло. Посуд з жароміцного скла можна використовувати як в духових, так і в електричних духовках. Він переносить високі температури, легко миється і не вступає в реакцію з продуктами. Також через прозоре скло можна спостерігати за процесом готування.
  • Силікон. Силіконові форми в основному використовуються для приготування десертів і бісквітів. Витримують температуру до 250°. Приблизно через 5 років після покупки матеріал стає токсичним, тому його потрібно регулярно міняти.
  • Глиняні горщики. Такий посуд здавна використовували для приготування перших і других страв. Каші, супи і тушковане м'ясо з глиняного горщика мають неповторний смак. У глиняних горщиках всі продукти добре пропікаються, в них можна готувати навіть найжорсткіше м'ясо.
  • Деко. Деко зазвичай продається в комплекті з духовкою, тому воно точно підходить для запікання. Виготовляють їх зазвичай з суміші сталі і алюмінію. Для випічки тіста, пиріжків і піци добре підійдуть дека з товстим дном, а м'ясо і рибу краще випікати на деку з решіткою.
  • Жаровня. Глибока кругла сковорода з двома ручками створена спеціально для випікання. Завдяки особливій формі продукти добре пропікаються і просочуються власним соком.

Вас також можуть зацікавити новини: