Що додати в борщ для поліпшення смаку - поради / depositphotos.com

Історики кажуть, що в Київській Русі борщ спочатку варили з борщівника - звідси і назва страви. Пізніше в нього стали додавати буряк, а в XIX столітті - ще й картоплю. УНІАН розкриє секрети приготування ідеального борщу, якого ви ще не пробували.

Раніше ми говорили про те, як приготувати справжній український борщ за класичним рецептом.

Ідеальний червоний борщ - головні секрети

Всім відомо, що рецептів борщу існує безліч - у кожної господині свої нюанси і кулінарні хитрощі. Однак, є кілька обов'язкових правил, яких потрібно дотримуватися, щоб в результаті у вас вийшов наваристий і смачний борщ.

Відео дня

Бульйон

М'ясо обов'язково потрібно заливати холодною водою, варити його тільки на маленькому вогні і регулярно прибирати пінку. Це потрібно для того, щоб борщ залишався прозорим. Якщо ви не знаєте, яке м'ясо найкраще для борщу, то запам'ятовуйте - тільки на кісточці. Саме воно дає наваристу структуру, причому, не важливо, що ви використовуєте - свинину, яловичину або курку.

Якщо навіть після наших порад бульйон все одно залишився каламутним - долийте в каструлю холодної води і закип'ятіть рідину. Підніметься піна, ви її приберете і побачите, що бульйон став прозорим. Відповідаючи на питання про те, які спеції можна додавати в борщ, досвідчені кулінари називають лавровий лист і перець горошком - вони надають борщу незабутній аромат. Також краще покласти цілу цибулину для пікантного смаку.

Буряк

Багато господинь стикаються з різними проблемами в процесі приготування борщу саме через цей інгредієнт. Найголовніша дилема - як зварити борщ, щоб буряк не втратив колір. Для того, щоб ви не зіткнулися з такою ситуацією, запам'ятовуйте - сирий буряк додавати в зажарку не можна. Він забезпечить смак, але втратить колір, тому попередньо його можна зварити, запекти або протушкувати з томатною пастою.

Цукор і кислота

Унікальний баланс смаку, яким славиться борщ, створюється за рахунок додавання цукру - не більше 1-2 ч.л на п'ятилітрову каструлю. Ви можете "поцукрувати" зажарку з томатами або буряк, але зробити це потрібно обов'язково. Цукор не тільки підсолодить борщ в принципі, але і трохи "заспокоїть" смак томатів. Що стосується кислоти, то ви можете додати лимонну або влити трохи оцту, тоді баланс солодощів і кислинки буде витриманий ідеально. Головне - додавати кислоту до того, як ви покладете в каструлю буряк.

Правильна подача

Найкращі доповнення до борщу - це сало і часник. Для того, щоб зробити завершальний штрих, подрібніть сало з часником в блендері, посоліть, перемішайте, а потім додайте в борщ. Робити це потрібно через пару хвилин після того, як ви виклали капусту. Далі важливо настояти борщ - найкраще дати йому від 10 до 30 хвилин. Тоді всі продукти в борщі наситяться соком, спеції віддадуть свої аромати, а блюдо вийде наваристим і ситним.

Як варили борщ за старих часів - рецепт

Пропонуємо вашій увазі рецепт "Гетьманського" борщу, який здавна варили в Києві. Його особливість в тому, що він вариться на яловичині з додаванням квасолі - так робили тільки в одному регіоні.

  • яловичина - 800 гр;
  • картопля - 80 гр;
  • капуста - 80 гр;
  • морква - 1 шт;
  • квасоля - 50 гр;
  • баклажани - 50 гр;
  • ріпчаста цибуля - 1 шт;
  • буряк - 1 шт;
  • сметана - 10 гр;
  • петрушка;
  • лавровий лист;
  • спеції, сіль.

Яловичину залити холодною водою, додати цибулю і лавровий лист, на великому вогні довести до кипіння. М'ясо витягнути, нарізати порційно, бульйон процідити, посолити, знову довести до кипіння. Буряк відварити, нарізати соломкою, викласти в бульйон разом з м'ясом і знову довести до кипіння. Нарізати картоплю часточками, нашаткувати капусту і додати в каструлю. 

Зробити зажарку з моркви і цибулі, квасолю відварити до готовності, баклажани протушкувати з маслом і протерти через сито. Додати в борщ, варити ще 15 хвилин. Дати борщу настоятися, а потім подавати до столу зі сметаною і петрушкою.

Вас також можуть зацікавити новини: