Коли прищеплювати собак / фото REUTERS

Власникам собак обов'язково потрібно прищеплювати домашніх тварин. Собака без щеплень може померти від захворювання, яке легко перенесе вакцинована тварина. Прищеплювати потрібно собак будь-якої породи. Цуценятам ставлять кілька вакцин, а після дорослішання вакцинацію повторюють раз на рік до кінця життя, щоб підтримувати імунітет.

Відео дня

Підготовка до вакцинації собаки

Вакцинація - це велике навантаження на організм собаки. Тому потрібно переконатися, що на момент щеплення тварина повністю здорова. За 14 днів до щеплення собаці обов'язково дають антигельмінтні препарати, навіть якщо у неї на перший погляд немає паразитів. У день вакцинації собаку не варто вигулювати. За кілька годин до процедури улюбленця можна погодувати, але не важкою їжею.

Коли прищеплювати цуценя

Індивідуальний графік щеплень для цуценяти складе ветеринар. Графік залежить від породи, харчування собаки, умов проживання та кількості тварин в сім'ї. Інформація про всі вакцини заноситься в ветеринарний паспорт. Приблизний графік вакцинацій виглядає наступним чином.

  • Перше щеплення цуценяті дають у віці 4-6 тижнів. У цьому віці тварина отримує щеплення від чуми м'ясоїдних і парвовірусного ентериту. Обидва захворювання дуже важко переносяться і смертельно небезпечні для нещеплених. Через місяць (тобто у віці 2 місяців) цуценя ревакцинують. Без двох доз імунітет не повноцінний.
  • В 8-10 тижнів малюкові роблять щеплення від інфекційного гепатиту, парагрипу, лептоспірозу. Найчастіше використовують багатокомпонентну вакцину зі збудниками всіх перерахованих захворювань. Через місяць (тобто у віці 3 місяців) цуценя ревакцинують. 
  • В 3 місяці улюбленець отримує першу вакцину від сказу. Вакцинація собак від сказу є обов'язковою в Україні. Простежте, щоб ця вакцина обов'язково була проставлена в паспорті тварини.

Коли прищеплювати дорослу собаку

У віці 1 року і потім щорічно собаку прищеплюють від сказу, чуми м'ясоїдних, лептоспірозу, парвовірусного ентериту, інфекційного гепатиту. Пропускати вакцини в дорослому віці не можна, інакше імунітет не сформується. Якщо собака живе в болотистій або лісовій місцевості, то робити щеплення від лептоспірозу бажано кожні півроку.

Коли не можна прищеплювати собаку

  • Вакцинувати не можна вагітних і годуючих собак. Процедуру варто відкласти, поки самка не перестане годувати щенят молоком. 
  • Щеплення не роблять хворому собаці, інакше навантаження на імунітет буде занадто велике.
  • Якщо собака перенесла травму або операцію, наприклад, стерилізацію, варто відкласти щеплення на два тижні.
  • З обережністю прищеплюють собаку, яка важко перенесла минулу вакцинацію.

Вас також можуть зацікавити новини: