Як правильно варити кукурудзу, щоб вона була м'якою / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кукурудзу люблять майже всі, тому нізащо не пропускають сезону - щойно качани дозрівають, їх одразу готують і поїдають. Особливо завзяті "кукурузомани" примудряються навіть заморозити варену кукурудзу на зиму. Як правильно варити кукурудзу і яку краще брати, скільки готувати після закипання і чи потрібно солити - розповідаємо всі головні секрети соковитих і смачних качанів.

Як вибрати кукурудзу 

Щоб кукурудза вийшла соковитою, смачною та корисною, потрібно її правильно вибирати:

  • беріть сезонну молоду кукурудзу - серпневу, з білими або світло-жовтими рівними і щільними зернами;
  • у молодої кукурудзи під час натиску із зерен витікає білий сік, якщо сік яскраво-жовтий - кукурудза вже стара або довго лежала;
  • якщо є можливість, беріть кукурудзу в листі - воно має бути зеленим, а не засохлим.

Скільки за часом варити кукурудзу

На запитання "Як довго варити кукурудзу?" немає єдиної відповіді - все залежить від сорту, ступеня зрілості, сорту, розміру качана і як ви її готуєте. 

Відео дня

У середньому молоду кукурудзу в листі потрібно варити 10-20 хвилин після закипання. Через 10 хвилин кожні 5 хвилин слід перевіряти її готовність - за допомогою зубочистки або виделки. Якщо ж кукурудза вже зріла, то на її приготування може піти до 2 годин після закипання води.

Як правильно варити кукурудзу, щоб вона була м'якою

Якою б не була кукурудза, є кілька загальних рекомендацій щодо варіння:

  • перед приготуванням помийте кукурудзу під проточною водою і замочіть качани на годину - так зерна будуть м'якшими;
  • беріть однакові за розміром качани - так вони рівномірно проваряться;
  • закладайте кукурудзу в холодну воду, а не в окріп;
  • варити кукурудзу можна в листі, але тільки якщо вона свіжа - буде більш ароматною;
  • готуйте кукурудзу в посуді з товстими стінками і щільною кришкою.

Секрет: щоб смак у кукурудзи став ніжнішим, покладіть у воду під час варки трохи цукру. Після варки злийте воду, а посуд із кукурудзою укутайте рушником і дайте їй дійти 30-60 хвилин - так вона стане соковитішою й ароматнішою.

Чи потрібно солити воду під час варіння кукурудзи? Не потрібно. Якщо відразу посолити, то кукурудза стане жорсткою. Солити краще вже зварену кукурудзу або за 5 хвилин до закінчення варки.

Як треба варити кукурудзу - 5 способів

Кукурудзу можна готувати не тільки в каструлі, а й у мікрохвильовій печі, мультиварці або пароварці, духовці та на грилі.

  • Як варити кукурудзу в каструлі 

Тут усе просто: качани кукурудзи варять на плиті, в листі або без, можна у воді, а можна в молоці - так вона буде соковитішою і вершковою на смак. Середній час варки - 25 хвилин з моменту закипання. 

  • Як варити кукурудзу в мультиварці

Качани слід порізати на шматочки, які поміщаються в чашу мультиварки. Залити водою і вибрати режим "Суп". Зверху можна вкрити помитим листям. Готувати (під кришкою) 15 хвилин з моменту закипання води, якщо кукурудза молода, і 30-40 хвилин - якщо зріла.

  • Як варити кукурудзу в качанах у мікрохвильовці

У мікрохвильовці найкраще готувати молоду кукурудзу. Качани перед цим потрібно почистити і потримати у воді близько 1 години. Потім загорнути в рукав для запікання або поліетиленовий пакет, зав'язати, зробити в ньому голкою або виделкою кілька отворів (для пари), готувати в жароміцному посуді на високій потужності 5-10 хвилин.

  • Як готувати кукурудзу в духовці

Покладіть качани у форму для запікання і готуйте від 40 хвилин до 2 годин, залежно від стиглості.

  • Як готувати кукурудзу на грилі

На мангалі кукурудзу можна готувати як цілою, так і шматочками - надіти на шампури й обсмажити. 

Є інший варіант.  Перед смаженням замочити на 15 хвилин у воді, потім очистити до половини (просто відвернути листя), змастити олією, посолити, загорнути і покласти на 5-7 хвилин на вугілля. Потім відкласти на край, накрити кришкою і витримати ще 15 хвилин.

Раніше ми розповідали, чи можна пити рослинне молоко кожен день.

Вас також можуть зацікавити новини: