Для заварювання чаю підходить глиняний, порцеляновий або фаянсовий посуд / Фото ua.depositphotos.com

Гарячий ароматний чай - це найкращий початок будь-якого дня. Чай тонізує, допомагає організму прокинутися і, на відміну від кави, в помірних кількостях абсолютно безпечний для людей, які страждають на високий артеріальний тиск.

Однак навіть такий, здавалося б простий напій, як чай, вимагає знання деяких важливих нюансів.

У чому найкраще заварювати чай

Якщо ви не знаєте, в чому краще приготувати чай - використовуйте заварник. Для заварювання чаю підходить глиняний, порцеляновий або фаянсовий посуд. Не варто заварювати чай відразу в чашці й тим більше не варто використовувати металевий посуд. Такий напій, безумовно, зігріє вас в морозну погоду, але назвати справжнім чаєм таке питво можна буде насилу.

Відео дня

Якщо говорити про те, в чому краще заварювати трав'яний чай, то для такого напою найкраще використовувати прозорий заварник. Крім того, що скло не має домішок і ніяк не вплине на смак напою, завдяки прозорості ви зможете побачити весь процес розкриття букета трав, які входять до складу чаю. А якщо врахувати, що чай - це в першу чергу церемонія, а вже потім - напій, можливість побачити процес заварювання важлива не менше, ніж сам смак.

фото depositphotos.com

Як смачно і правильно заварити чай

Головне правило будь-якого чаю - гарячий заварник. Обов'язково сполосніть заварник окропом, перед тим, як будете заварювати чай.

Другий важливий момент - температура води. Зелені чаї краще заварювати водою, температура якої не перевищує 90°C. Для чорних чаїв потрібна вода, нагріта до 100°C, а ось білі чаї чудово заварюються водою, яка нагріта до 80°C.

Якщо ви хочете приготувати справжній чай, ніколи не використовуйте для заварювання воду, яка вже піддавалася кип'ятінню. 

Час заварювання у чорних, зелених і фруктових чаїв різний і залежить, в першу чергу, від складу чаю і ваших смакових уподобань.

Трав'яні чаї заварюються від 10 до 30 секунд, чорні чаї - 3-4 хвилини, фруктові чаї - близько 5 хвилин. Однак, це досить умовно, оскільки у кожного сорту чаю є свій оптимальний час заварювання.

Як зробити чай в домашніх умовах

Якщо ви не знаєте, як зробити чай в домашніх умовах - почніть з самого простого: визначитеся зі складом. Для чаю можна використовувати сушену або свіжу м'яту, мелісу, висушений липовий цвіт, плоди шипшини, сушені або заморожені ягоди малини та вишні, сушені або свіжі цитрусові, імбир, корицю та мед.

Поєднання трав для чаю - питання суто індивідуальне й залежить виключно від вашого смаку. Підбираючи склад чаю відштовхуйтеся від того, який присмак дає той чи інший інгредієнт. Наприклад, імбир не дуже добре поєднується з вишнею, але при цьому чудово підходить для чаїв з корицею і медом. М'ята не надто буде поєднуватися з ромашкою, але в комплекті з лимоном і висушеною малиною здивує вас неповторним ароматом. 

Для чаю краще використовувати ті інгредієнти, які допоможуть вашому організму прокинутися. Ідеальні трави для чаю - це валеріана, м'ята, меліса, ромашка, кропива, деревій, звіробій, собача кропива. 

 фото ua.depositphotos.com

Як заварити смачний чай з фруктами

Для фруктового або ягідного чаю можна використовувати свіжі, сушені або заморожені фрукти та ягоди. Ідеальний варіант - сушені, оскільки саме такий напій буде більш ароматним. Якщо у вас немає сушених фруктів і ягід, візьміть свіжі й на 10-15 хвилин помістіть в морозильну камеру. Такий напій буде набагато більш ароматним, ніж приготований зі свіжих інгредієнтів.

Ідеальний час заварювання фруктового або ягідного чаю - 5-8 хвилин. Кількість ягід, які потрібно використовувати для заварювання буде залежати від того, чай якої концентрації ви хочете отримати та від ваших особистих смакових уподобань. Середні пропорції: 10 грамів ягід або фруктів на 500 мл. води. 

Врахуйте, що ані фруктовий, ані ягідний чай не можна заварювати повторно. На відміну від трав'яних чаїв, такі напої можна заварювати лише один раз.

Якщо ви не випили напій, а в охолодженому вигляді він вам не подобається - не підігрівайте чай, краще заваріть свіжий. Підігрівати фруктові та ягідні чаї не рекомендується, оскільки їх смак буде зіпсований.

Вас також можуть зацікавити новини: