
Гороховий суп або горохове пюре - смачні й корисні, але багато господинь не люблять їх готувати з простої причини: вже дуже довго вариться горох. Інший раз його і замочують, але це не завжди дає результат. Цю проблему, виявляється, досить просто розв'язати: розповідаємо, що зробити, щоб горох швидше зварився і приготувати суп буквально за півгодини, а то й менше.
- Скільки за часом потрібно варити гороховий суп або кашу, якщо не замочувати горох
- Що додати в гороховий суп, щоб горох розварився за 20 хвилин
- Як зварити гороховий суп за 15 хвилин
- Як поліпшити смак горохового супу
Скільки за часом потрібно варити гороховий суп або кашу, якщо не замочувати горох
Скільки потрібно варити горох, щоб він розварився? Це залежить від кількох чинників:
- горох колотий чи подрібнений (тобто, який розмір горошин);
- режиму варки;
- бажаної консистенції супу/каші;
- замочували горох перед варінням чи ні.
Якщо говорити про те, як довго варити гороховий суп без замочування, то колотий горох зазвичай готовий через 50 хвилин, подрібнений - через 40.
Замочування (зазвичай замочують від 2 до 6 годин) дає змогу домогтися кремоподібнішої текстури і, звісно, трохи скорочує час приготування. Однак є також способи, як варити гороховий суп швидко, не замочуючи його.
Що додати в гороховий суп, щоб горох розварився за 20 хвилин
Щоб скоротити варку гороху вдвічі, господині використовують такий прийом: кидають у киплячу воду, де вариться горох, дрібку соди. На смак це не впливає, але крупа під дією лугу розварюється протягом 20 хвилин.
Як зварити гороховий суп за 15 хвилин
Якщо варіант з содою здається сумнівним, радять використовувати інший трюк. Що потрібно зробити:
- перед варкою горошок промити;
- покласти в холодну воду, дати закипіти і варити 7 хвилин;
- через цей час додати в киплячу воду ще склянку або половину склянки холодної води і варити ще 7 хвилин.
Потім можна додавати картоплю, моркву, піджарку та інші інгредієнти.
Для горохової каші цей метод теж підходить, а якщо ви дасте їй поваритися на 5 хвилин довше, то у вас вийде пюре.
Як поліпшити смак горохового супу
Зробити суп з горошку більш насиченим і цікавим за смаком можна, якщо додати до страви:
- копченості - реберця, шинка, ковбаска додадуть смаку й аромату;
- цвітну капусту, солодкий перець;
- часник, чебрець і лавровий лист - посилять аромат;
- куркума/паприка - додадуть різноманітності.
Якщо хочете, щоб суп вийшов кремовішим за текстурою, можна влити трохи вершків, вони також пом'якшують смак страви. І, звісно, класика - подати до готової страви хрусткі грінки.
Нагадаємо, раніше ми також розповідали, на чому краще смажити яєчню, якщо немає олії - цей спосіб вас точно здивує.