Правильний режим духовки-запорука смачної страви / фото ua.depositphotos.com

Щоб отримати ідеальну страву в духовці, потрібно чітко дотримуватися рецепта і, що не менш важливо, правильно використовувати доступні режими самої духовки. 

Хочете приготувати апетитні курячі крильця в духовці? Ну, тоді розберемося, який режим духовки нам знадобиться для цієї страви.

Як увімкнути верхній і нижній нагрів в духовці - вивчаємо піктограми

Сучасні духовки можуть похвалитися великою кількістю різних режимів і функцій, але розібратися в них іноді непросто. Тому перший час після покупки нової духовки настійно рекомендуємо завжди тримати під рукою інструкцію. 

Відео дня

Якщо така з якої-небудь причини відсутня, наприклад, загублена, доведеться самостійно розбиратися. Для цього потрібно уважно вивчити піктограми, які є навколо ручок управління і кнопок на духовці.

Найпопулярніші позначення:

  • горизонтальна лінія вгорі квадрата - верхній нагрів;
  • горизонтальна лінія внизу - нижній нагрів;
  • обидві лінії разом - нагрів відразу обома тенами.

Не дивуйтеся, якщо у вашій духовці немає режиму нижнього нагріву. Таке буває часто у бюджетних моделей, оскільки в принципі ця функція дублює режим роботи верхньої плити.

Що означає режим духовки з конвекцією - розбираємося

Сьогодні навіть бюджетні духовки, як правило, забезпечені режимом конвекції. Він дає змогу отримати більш рівномірний нагрів страви. 

У цьому режимі духовка використовує вбудований вентилятор для циркуляції гарячого повітря по всій камері, що забезпечує більш рівномірний розподіл жару. Режим конвекції зазвичай позначений піктограмою із зображенням вентилятора.

Режими духовки для випічки - який обрати

Для приготування пирогів, кексів, бісквітів та інших типів випічки зазвичай рекомендується використовувати режим "верхній і нижній нагрів". Він забезпечує рівномірний нагрів з усіх боків, що допомагає отримати добре пропечену страву без підгорілих і сирих шарів. 

Якщо в рецепті зазначено, що необхідно використовувати режим з конвекцією, то слід обирати його. Він особливо корисний для великих страв – хліба, великих пирогів тощо.

Важливо пам'ятати, що в режимі конвекції страви можуть готуватися швидше, тому час і температуру необхідно коригувати відповідно до рецепту.

У дорогих духовок можуть бути передбачені окремі режими для конкретних видів випічки. В цьому випадку, звичайно, слід обирати саме їх.

Як підібрати режими духовки для м'яса

Тут все дуже сильно залежить від того, що готуєте: тушкована свинина з грибами в сирному соусі і запечена яловичина – дуже різні за своєю концепцією страви.

У більшості випадків використовується режим "верхній і нижній нагрів". Він забезпечує рівномірний нагрів м'яса з усіх боків. Для отримання хрусткої скоринки можна додатково потримати м'ясо під верхнім нагріванням без режиму конвекції.

У дорогих духовках часто передбачені спеціальні режими для м'яса - "Режим ростбіфу", "Режим печені", "Режим Гриль" тощо. Ці режими відпочатку запрограмовано під конкретний тип страви і тому підходять для нього ідеально. 

На закінчення ще раз відзначимо, що інструкція – ваш перший помічник, який підкаже, які режими духовки позначення мають. Крім того, рекомендуємо користуватися в першу чергу тими рецептами страв, де вказано не тільки час і температуру готування, але й оптимальний режим роботи духовки.

Вас також можуть зацікавити новини: