Причин, чому запотівають вікна в машині, може бути кілька / фото ua.depositphotos.com

Проблема, коли запотіває лобове скло в машині, може виникнути в будь-який час року. Але найчастіше зустрічається в осінньо-зимовий період і навесні через підвищену вологість і перепад температур.

Раніше УНІАН уже розповідав, як прибрати лід з лобового скла і не подряпати його.

Чому запотіває скло всередині машини 

Однією з найчастіших причин запотівання лобового скла зсередини авто є погодні умови. Якщо на вулиці вогко, то волога, що випаровується, наприклад, з одягу людей, утворює конденсат на вікнах.

Відео дня

Також проблеми можуть бути технічними. Наприклад - "висохлі" гумові ущільнювачі, через порушення герметичності яких в салон авто проникає вода у вигляді пари і осідає на склі.

Також запотівати лобове скло може через проблеми з вентиляційними отворами або салонним фільтром. Вони призводять до недостатньої циркуляції повітря, і підвищення рівня вологості в салоні - для цього людям достатньо "надихати".

Проблема, через яку запотіває скло в машині, може бути і з пічкою або клімат-системою. Виправити їх можна в автосервісі. До речі, ще запотівають вікна в машині при включенні пічки - вологе повітря піднімається вгору і осідає на склі.

Ще одна поширена причина запотівання вікон в салоні авто - людина після вживання алкоголю. У цьому випадку потовиділення вище, відповідно концентрація вологи збільшується і призводить до запітніння скла.

Щоб не запотівали вікна, потрібно правильно використовувати кліматсистему / фото ua.depositphotos.com

Що потрібно зробити, щоб не запотівали вікна в машині

Щоб не запотівали вікна в машині, потрібно включити на максимум обдув салону і встановити максимальну температуру, запустити кондиціонування повітря, вимкнути рециркуляцію повітря в салоні. При цьому слід враховувати, що використовувати кондиціонер при холодній погоді небажано, оскільки скло може тріснути.

Але краще не вирішувати проблему, а спробувати уникнути її. Для цього потрібно:

  • тримати вікна чистими зовні і всередині;
  • вчасно міняти салонний фільтр;
  • виконувати чистку отворів клімат контролю або кондиціонування;
  • перевіряти й очищати дренажні отвори під капотом.

Також бажано тримати сухими тканинні вироби в салоні - сидіння, оббивку, навіть килимки. Адже, як ми пам'ятаємо, що зайва волога випаровується і осідає на вікнах.

Більш того, коли запотіває скло в машині під час дощу, особливо сильного, - можливо буде потрібно просушити ще й шумоізоляцію.

Також має допомогти спеціальний засіб від запотівання скла в машині. Він перешкоджають скупченню конденсату, і вікна запотівати не повинні. В автомагазинах можна знайти різні варіанти такої автохімії. Перед її використанням вікно потрібно очистити від пилу, жиру та інших забруднень.

Ну, а якщо у вас сучасне авто з електрообігрівом "лобовухи" - то тут навіть радити нічого. Якщо все працює правильно - проблем бути не повинно.

Часто скло в машині запотіває під час дощу / фото ua.depositphotos.com

Чому запотівають вікна в машині зовні

Але трапляється й таке, що запотіває лобове скло зовні, а не всередині машини. Це відбувається через те, що на вулиці температура нижче, ніж в салоні з працюючою пічкою. На теплому склі зовні через різницю температур накопичується волога. Зазвичай таке зустрічається, якщо неправильно працює електрообігрів, або лобове скло має пошкодження.

Запотіває скло в машині - народні засоби

Як і з лікуванням людей, позбутися запотівання скла в машині можна за допомогою народних засобів. Так, деякі автолюбителі радять розтерти по склу піну або гель для гоління. Також можна нанести суміш гліцерину зі спиртом або нашатирем. Ще можна спробувати рідке мило або дитячий шампунь.

Кажуть, щоб не запотівали вікна, ще можна натерти їх половиною картоплі. Однак, такий спосіб все ж не рекомендується - органічні речовини картоплі загниють і призведуть до утворення цвілі в машині. Також не дуже хороша порада - наносити на скло WD-40. Через нього вікна стануть жирними і погіршиться видимість.

Але все ж, найправильніший варіант боротьби із запітнілими вікнами - правильне використання кліматичної установки.

Вас також можуть зацікавити новини: