У цей день світ відзначає День народження футбольного свистка / ffu.org.ua

Яке свято 10 липня 2020

У цей день світ відзначає День польоту на парасольці і День народження футбольного свистка.

Читайте такожВолодимирська ікона Божої Матері: історія, від чого захищає та що не можна робити у це святоВ США - День збору чорниці, День кошеня, День пікніка з плюшевим ведмедиком, День коктейлю «Піна Колада», в Мавританії - День армії, в Угорщині - Фестиваль вина «Бичача кров», в Японії - День натто, у Монголії - День державного прапора, на Багамських островах - День незалежності.

Пам'ятні дати 10 липня, річниці та події

У 1878 році вперше на футбольному матчі в Лондоні пролунав свисток. Просто судити гру довірили поліцейському, і коли на полі виникла бійка, він, за звичкою, засюрчав у свисток. Налякані гравці відразу заспокоїлися. З того часу арбітри і користуються цим звучним «обладнанням». До речі, судді у футболі з'явилися в 1873 році. У їхні обов'язки входило лише стежити за часом і вирішувати суперечки на полі. Користувалися вони виключно голосовими командами і жестами. Вважалося, що справжній любитель футболу і якого за це не платять, буде кращим суддею. Таким арбітром був і Артур Конан Дойл – лікар і письменник, який придумав геніального сищика Шерлока Холмса.

Відео дня

10 липня 1962 року в США був виведений на орбіту перший у світі комерційний супутник зв'язку «Telstar-1». Проект розроблявся 2 року, а запуск обійшовся у 6 мільйонів доларів. Кулястий супутник мав діаметр 88 см, харчувався від 3600 сонячних елементів і передавав телевізійний сигнал, телефонні, телеграфні та радіоповідомлення по всій території Землі. Перший телефонна розмова через супутник відбувся між тодішнім головою ради директорів компанії American Telephone and Telegraph (AT&T) Фредом Каппелем і віце-президентом США Ліндона Джонсона. На орбіті «Telstar-1» пропрацював всього 7 місяців, але встиг забезпечити обмін відеотрансляціями між США і 16 європейськими країнами. Обладнання цього супутника дозволяло одночасно передавати один телевізійний канал, або близько 500 телефонних дзвінків.

Леонід Кучма підписав указ про інтеграцію нашої країни в НАТО / фото УНІАН

10 липня 2002 року на той час президент України Леонід Кучма підписав указ про інтеграцію нашої країни в НАТО. Так до цих пір і інтегруємося.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 10 липня вшановує пам'ять Самсона – сина благородних і заможних римлян, який, ставши лікарем, допомагав хворим. Господь побачив благі наміри Самсона і подарував йому дар чудотворства. У народі день назвали Самсон Сіночний.

Що сьогодні не можна робити

Читайте такожНіжне домашнє печиво: як приготувати ласощі до чаю

Не можна нікому відмовляти в допомозі, особливо мандрівникам. Не варто скупитися, якщо подаєте милостиню. Вважається, що чим більше ви подасте у цей день, тим більше буде ваш прибуток, і навпаки.

Прикмети на 10 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- йде дощ - мокра погода протримається ще 7 тижнів;

- ясно та сонячно - наступні 7 тижнів дощу не буде;

- скошена трава зелена – до хорошого урожаю гречки, почорніла – до врожаю проса;

- на кінському щавлі видно краплі соку - протягом трьох днів піде дощ.

10 липня іменини

Іменини у Георгія, Івана, Мартіна, Петра і Володимира.