Лазарева субота 2020 відзначається сьогодні / фото: lepetitplacide.org

У шосту неділю Великого посту православні вшановують пам'ять про біблійне чудо воскресіння Ісусом Христом праведного Лазаря. Цей день називається Лазаревою суботою.

Церква в Лазареву суботу проводить особливі богослужіння. Водночас, у народу з цим днем була пов'язана маса вірувань та прикмет.

Читайте такожУ МВС розповіли, як українці святкуватимуть Великдень в умовах карантину

Лазарева субота – коли відзначати

Цей день прив'язаний до свята Великодня і є перехідним. Православний Великдень у 2020 році відзначається 19 квітня. Лазарева субота цього року, своєю чергою, відзначається 11 квітня.

Воскресіння Лазаря – історія

Праведний юнак Лазар жив зі своєю сім'єю у селищі Віфанія неподалік від Єрусалиму, він був близьким другом Ісуса Христа.

Одного разу Лазар сильно захворів, але Ісус вже тоді сказав, що ця хвороба не до смерті, а до слави Божої. Юнак невдовзі помер, і Христос дістався до Віфанії лише через 4 дні після його смерті.

У Віфанії Ісус велів відкрити камеру печери, в якій поховали Лазаря, а потім зайшов туди і звернувся до покійного. Померлий тут же встав і вийшов зі свого поховання. Звістка про це швидко рознеслася по всій Юдеї.

Коли наступного дня Христос в'їхав у Єрусалим, його зустрічали, як царя. Саме тоді єрусалимські первосвященники, як вважається, вирішили знищити Ісуса.

Сам Лазар після свого повернення у світ живих прожив ще 30 років, проповідуючи слово Боже.

Служба Лазаревої суботи

На Лазареву суботу православні йдуть до церкви. Святкове богослужіння в цей день проводиться за Пісною Триоддю (богослужбовою книгою з трипісенними канонами). Ранкова служба за своїм змістом схожа на недільну, проводиться літургія.

Лазарева субота – прикмети

Навколо Лазаревої суботи історично сформувалася низка прикмет.

Східні слов'яни вірили, що за поведінкою тварин у цей день можна прогнозувати погоду. Зокрема, якщо на Лазареву суботу їжаки та змії показуються зі своїх укриттів, настання нових холодів можна більше не боятися.

Лазарева субота вважалася хорошим днем для засіву гороху – він, як уявлялося землеробам, зростав швидше.

На Лазареву суботу було заведено просити у Лазаря допомоги з матеріальними проблемами і домашнім добробутом. Для цього віряни читали біля ікон «Отче наш» з освяченою гілкою верби в руках.

У Лазареву суботу віруючі ламали гілки верби, щоб освятити їх на вербну неділю.

На Лазареву суботу було заведено ламати гілки верби / фото УНІАН

Чи можна причащатися в Лазареву суботу

У Лазареву суботу в більшості церков проводиться причастя. Причаститися і сповідатися, як правило, може кожен бажаючий.

 Чи можна стригтися в Лазареву суботу

У Православних церков немає прямої заборони на стрижку та догляд за волоссям в Лазареву суботу. Мало того, поява на святковій службі в неохайному вигляді не заохочується.

Водночас, в народі стрижка на церковні свята вважається поганою прикметою, адже волосся символізує внутрішню силу людини.

Лазарева субота 2020 - що можна їсти

У Лазареву суботу дозволяється послаблення посту – дозволено їсти страви з рибної ікри (але не саму рибу) і морепродукти, а також пити вино.

Продукти тваринного походження вживати все ще не можна (м'ясо, молочні продукти, яйця та ін.).

Картинки - Лазарева субота

Цифрова листівка або картинка може стати відмінним способом привітати з Лазаревою суботою вірянина.

Традиції на Лазареву суботу / pronedra.ru
Лазарева субота 2020 / свято.ум8.рф
.Лазарева субота - листівка / otkritkiok.ru