Сьогодні - День шести мільярдів / фото REUTERS

Яке свято 12 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день іспанської мови, День шоколадних сюрпризів, День шести мільярдів, Всесвітній день боротьби з артритом.

Читайте такожДень захисника України 2020: дата вшанування воїнів та історія святаВ Україні - День державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, у США - День бамії, День стусана під зад, День Колумба, День вільнодумства, День заощаджень, День тушкованої свинини, День фермерів, День корінних народів, в Японії - День здоров'я і спорту, в Канаді - День Подяки, в Іспанії - національне свято, у Вірменії - День боротьби з тютюнопалінням, у Бразилії - День дитини, у Лаосі - День звільнення, в Уругваї - День інженера, в Аргентині - День поваги культурних відмінностей, у Бразилії - День явлення Богородиці, на Багамах - день національних героїв, Екваторіальна Гвінея - День Незалежності, у Коста-Ріці - день зустрічі КУЛЬТУР. 

Пам'ятні дати 12 жовтня, річниці та події

У 1810 році 12 жовтня в Мюнхені відбувся перший фестиваль пива, на сьогодні - свято Октоберфест. Його історія така: в цей день відбулося весілля принца Людвіга Баварського і принцеси Саксонської. На нього були запрошені всі жителі Мюнхена, пиво лилося рікою, а під кінець свята відбулися скачки. У 1811 році свято вирішили повторити, але до скачок уже додався показ фермерами найкращих в їхніх господарствах коней та биків, у 1818 році на черговому святі були встановлені перші каруселі й гойдалки, а також перші пивні ларьки. У 1881 році відкрилася перша і найбільша в світі жаровня курчат, у 1892 році пиво вперше продавали в скляних літрових гуртках, у 1896 році були побудовані пивні намети - «пивні фортеці». Нині в Октоберфесту щороку нова дата, починаючи з середини вересня. Фестиваль триває близько трьох тижнів, його відвідують понад 7 мільйонів туристів. Головні події фестивалю «Костюм Октоберфест» та Парад власників пивних наметів і пивоварів, офіційне відкривання першого барильця мером Мюнхена, що є запрошенням до початку веселощів, салют із ручних гармат перед статуєю Баварії. На жаль, Октоберфест цього року був підкоригований, з урахуванням пандемії коронавірусу.

Відео дня
У цей день в Ріо-де-Жанейро була урочисто відкрита статуя Христа Спасителя / фото zabugor.com

У 1901 році Теодор Рузвельт офіційно присвоїв резиденції президента США назву «Білий дім». 

У 1923 році в Женеві була підписана Конвенція про припинення випуску порновидань і торгівлі ними. Але визначення, що вважати порнографією, дано не було. 

У 1924 році була утворена Молдавська Автономна республіка в складі України. Вона проіснувала по 2 серпня 1940 року. Включала лівобережну частину території сучасної Молдови (більша частина Придністров'я) і частину сучасної України. У 1940 році, після приєднання Бессарабії до СРСР, Молдавська Автономна Радянська Соціалістична Республіка (за винятком деяких районів) спільно з Бессарабією (за винятком кількох повітів) увійшла до створеної Молдавської РСР, а південні райони МАССР — до складу Одеської області УРСР.

У 1931 році в Ріо-де-Жанейро була урочисто відкрита статуя Христа Спасителя. Вона встановлена на вершині пагорба Корковаду на висоті 704 метри над рівнем моря. Висота самої статуї – 30 метрів, не рахуючи семиметрового постаменту, її вага – 1140 тонн, голова статуї важить 35,6 тонни; кисті рук – по 9,1 тонни кожна, а розмах рук – 23 метри. Ідея цієї споруди зародилася у 1922 році, коли святкувалося сторіччя незалежності Бразилії. Відомий тижневик оголосив тоді конкурс проектів на найкращий монумент-символ нації. Переможець, Ектор да Сілва Коста, висунув ідею скульптурного зображення Христа, який розпростер руки й обіймає місто. Церква відразу зайнялася збором пожертвувань. Роботи над проектуванням і створенням статуї йшли в Парижі. Потім вона була доставлена до Ріо-де-Жанейро і встановлена на пагорбі Корковаду. Статую Христа Спасителя вважають одним із сучасних чудес світу. Вона є національним надбанням і національною бразильською святинею.

У 1960 році на 15-й Генасамблеї ООН стався курйозний інцидент з Микитою Хрущовим та його черевиком. Того дня йшло обговорення питань зіткнення НАТО і СРСР. За свідченнями сучасників Хрущова, Анастаса Мікояна і Віктора Суходрєва (особистого перекладача Хрущова, який був присутній на тій нараді), діло було так: у Хрущова був не черевик, а відкриті туфлі, на кшталт сучасних сандалій. Під час виступу доповідача Хрущов зняв туфлю і почав нею трясти, піднявши на рівні голови, а також декілька разів злегка стукнув нею по столу. Цими діями Хрущов нібито демонстрував, що доповідь йому не цікава. Син Хрущова Сергій, присутній на тому засіданні ООН, розповідав, що черевик з батька знявся в натовпі, а потім йому його принесла охорона. Він, постукуючи рукою по столу на знак незгоди з виступом, став допомагати черевиком. У цей час зал Генеральної Асамблеї завмер, спостерігаючи цю надзвичайно «оригінальну» сцену. До речі, на тому ж засіданні Хрущов назвав філіппінського доповідача «холуєм американського імперіалізму», поставивши в глухий кут перекладачів. 

У 1989 році Конгрес США ухвалив закон про відповідальність за наругу над прапором. 

У 2003 році Міхаель Шумахер став першим в історії перегонів «Формула-1» 6-разовим чемпіоном світу, побивши рекорд за кількістю чемпіонських титулів (їх було п'ять) Фанхіо, що тримався з 1957 року.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять святого Феофана Милостивого і преподобного Киріака відлюдника / фото god-2018s.com

Православна церква 12 жовтня вшановує пам'ять святого Феофана Милостивого і преподобного Киріака відлюдника. Інші назви свята: «Феофан», «Феофан осінній», «Киріак», «Відхідник», «Марем'яна». 

Що сьогодні не можна робити

Не грайте в карти - втратите удачу. Якщо поставите паркан - до вас скоро навідаються злодії. Не сумуйте, інакше весь рік будете плакати. Всі сьогоднішні злі справи до вас повернуться бумерангом. Не можна мити голову - полисієте. Слідкуйте за сіллю: якщо вона закінчиться, то весь рік буде голодним. Нікому її не давайте в борг - віддасте сімейне щастя. Не беріть у руки дрібні монети - великих грошей у вас ще довго не буде. 

Прикмети на 12 жовтня     

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- ранковий вітер удень посилився, а до вечора стих, - кілька днів буде ясно; 

- до вечора опустився туман - найближчим часом настане тепло, заморозків не буде; 

- багато яскравих зірок - восени буде мало опадів, а наступний рік буде врожайним; 

- багато пізніх грибів - довго не буде снігу. 

12 жовтня іменини 

Іменини у Кипріяна, Івана, Феофана, Євстахія та Максимільяна. 

Вас також можуть зацікавити подібні матеріали: