13 червня - День народження шпильки / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 13 червня 2021

Цього дня у світі відзначаються День народження шпильки, День святого Антонія - покровителя закоханих, тварин і всіх зневірених, День швейної машинки, Міжнародний день натуриста (День нудиста), День магічних кіл, Міжнародний день метання сокири, День расової єдності, Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, Всесвітній день бамії, Всесвітній день софтболу.

В Україні - День працівників легкої промисловості, у США - День обізнаності про насильство щодо жінок і дітей, День обізнаності дітей про американську багатонаціональність, День «випадкового світла», Фестиваль африканської діаспори, День любителів кексів, День дітей, День бур'янів у саду, День кухонного нездари, в Ізраїлі – Шавуот, у Люксембурзі - День матері, у Канаді - День річок, в Аргентині - День письменника, у Бельгії, Австрії - День батька, в Угорщині - День винахідників, у Польщі - День військової жандармерії.

Пам'ятні дати 13 червня, річниці та події

У 1782 році в Швейцарії був зафіксований останній відомий випадок страти за чаклунство, страчена була «відьма» Анна Гельді.

Відео дня

Читайте такожДень батька 2021: якого числа відзначають, історія та особливості святаУ 1825 році нью-йоркський механік Уолтер Хант запатентував безпечну шпильку. Історія така - Ханту потрібно було терміново заплатити борг у 15 доларів, а грошей не було. Подумавши декілька годинок, він зробив ескіз простенької дротяної застібки. З одного кінця у неї була кільцева пружинка, а з іншого - пластинчастий замочок для кінчика голки. Він відразу продав права на свій винахід за 400 доларів. Хоча, ідея Ханта була не новою, безпечну шпильку придумали ще задовго до нього. Вони використовувалися в давнину як застібки для різних видів одягу. Пізніше шпильки були витіснені гудзиками. Після свого відродження у 19 столітті безпечна шпилька виявилася незамінною в господарстві. І досі вона затребувана. 

У 1892 році в Києві був пущений перший у Російській імперії, яка на той час тримала в своїх жорстких руках Україну, електричний трамвай. У дореволюційний і довоєнний час трамвайна мережа розвивалася бурхливими темпами. Але навіть незважаючи на появу в 1930-х роках тролейбуса та автобуса, трамвай все одно був на першому місці за розвиненістю мережі й пасажиропотоку. У 1975 році протяжність трамвайних ліній у Києві склала 271 км, кількість вагонів - 810, собівартість перевезення одного пасажира - 3,7 коп. (за вартості квитка 3 коп.). 30 грудня 1978 року в Києві була відкрита перша у колишньому СРСР лінія швидкісного трамвая.

У 1942 році президент США Франклін Рузвельт вирішив створити Управління стратегічних служб, що пізніше стало ЦРУ / фото REUTERS

У 1920 році поштовою службою США було прийнято правило, що забороняє відправлення дітей посилками.

У 1920 році в Женеві відкрився перший Міжнародний конгрес феміністок.

У 1941 році в ніч з 13 на 14 червня у Латвії, Литві та Естонії, нещодавно включених до складу СРСР, почалася масова депортація сім'ями людей до Сибіру.

У 1942 році президент США Франклін Рузвельт прийняв рішення про створення Управління стратегічних служб, що пізніше стало ЦРУ.

Яке сьогодні церковне свято

Читайте такожВихідні у червні 2021: скільки відпочиватимуть українці в перший місяць літаПравославна церква 13 червня вшановує пам'ять двох святих: апостола від 70-ти Єрма (Єрмія) Далматського, єпископа, і мученика Єрмія Команського. У народі день назвали Єремій Бобовник, або Єремій Розпрягальник. Назву «бобовник» свято отримало за те, що цього дня було прийнято садити бобові, а «розпрягальник» – за те, що в цей час закінчувалася сівба, і селяни «відпускали на відпочинок» коней.

Що сьогодні не можна робити 

Не варто планувати тривалі поїздки та важливі справи. Ще небажано ходити в поле і ліс. 

Прикмети на 13 червня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- вранці туман - буде багато грибів; 

- роса рясна - до ясної погоди; 

- день непогожий - зима буде суворою; 

- чим довше йде дощ, тим мізернішим буде урожай; 

- ніч тепла - до хорошого врожаю овочів; 

- павуки плетуть павутину - до ясних днів. 

Вас також може зацікавити: