Свято 14 липня / pinterest.ru

Для слов'ян імена святих були занадто незвичайними, тому вони схвалили схоже - Кузьма.

Інші назви свята: "Кузьма і Дем'ян", "День Кузьми і Дем'яна", "День Косми і Даміана", "Літні Кузьминки", "Бабине свято", "Жіноче свято", "Дівоче свято", "Бабині посиденьки", "Жіночі братчини".

Кузьма і Дем'ян - історія свята

День святих мучеників Косми і Даміана / pinterest.ru

Рідні брати, які прославили себе, як лікарі, що лікували нужденних безкоштовно, тому і "безсрібники". Жили і допомагали людям брати в Римі. Одного разу велика кількість парафіян привернула увагу влади. За лікарями відправили воїнів, але християни стали просити братів сховатися. Солдати не знайшли Косму і Даміана, тоді схопили невинних людей. У той момент безсрібники вийшли і добровільно здалися воїнам.

Відео дня

Їх ув'язнили в темницю, змушували зректися віри і принести жертву язичницьким богам. Брати відмовилися, аргументуючи це тим, що вони не займаються чаклунством, а лише допомагають людям на славу Христа. Один з імператорів продовжував наполягати, тоді Бог вразив його страшною хворобою, щоб він увірував в силу Господа. Люди почали молити братів, щоб вони вилікували хворого, Косма і Даміан виконали прохання. Захоплений імператор відпустив їх на волю.

Але погубила їх не римська влада, а людська заздрість. Старий лікар-наставник, у якого свого часу вчилися брати, позаздрив їх славі. Він покликав цілителів в гори, нібито для збору трав, а сам убив їх і тіла скинув у річку.

Господь звів Косму і Даміана до лику святих, а люди і донині моляться братам про зцілення недуг.

Свято 14 липня - традиції та обряди

Традиції свята / pinterest.ru

У цей день прийнято молитися про зцілення від хвороб і різних недуг. Святі брати вважаються покровителями лікарів і цілителів, тому 14 липня всі, хто має відношення до медицини, ставлять свічки святим і просять про можливість лікувати хворих. Народні лікарі в цей день заговорюють речі і проводять цілющі обряди.

Читайте такожІменини 13 липня: хто відзначає День ангела і як назвати дитинуЛітні Кузьминки - жіноче свято. У цей день наші прабабусі після важкої роботи по дому і в поле збиралися з подругами за великим столом, і кожна приносила частування. Головна умова - на столі не повинно було бути тваринної їжі, тільки овочі або фрукти. В якості напоїв - пиво або квас. Страв готували багато, щоб вистачило не тільки собі, але і гостям, і нужденним.

До заходу сонця на Кузьминки також прийнято було просити вибачення, тільки щиро і від усього серця.

Повір'я та прикмети 14 липня

Прикмети 14 липня / pinterest.ru
  • На вечірньому небі серп місяця хоч трохи червоний - до вітрів, а якщо у нього края затуплені - до злив.
  • Потрібно бути обережним: що таємне, то приховати в цей день неможливо.
  • День несприятливий для нових починань.
  • Що присниться в цю ніч, то скоро виповниться.
  • Побачити уві сні ключ, лист або книгу - до швидких серйозних змін.
  • Людина, народжена 14 липня, проживе довге життя.
  • Люблячим людям необхідно бути уважними до вимовлених слів, інакше вони можуть обернутися непримиренною сваркою.

У цей день наші прабатьки робили варення з малини або агрусу. Вважалося, що ягоди, зібрані 14 липня, особливо смачні і мають цілющі властивості.

Вас також може зацікавити: