Яке церковне свято сьогодні, 17 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

17 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Олексія, людину Божу. Цього ж дня - останній день Сирного тижня, Прощена неділя. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 17 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

17 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

17 березня за новим стилем (30 березня - за старим) - день пам'яті святого Олексія, людини Божої, який увійшов в історію своєю відданістю Ісусу Христу.

Преподобний Олексій жив у IV-V століттях. Він був зі знатної римської родини, але вирішив залишити все мирське заради служіння Господу. Коли хлопця заручили, він залишив нареченій перстень, а сам таємно відплив до Месопотамії. Олексій оселився в Едесі - все, що в нього було, він роздав жебракам, а сам став просити милостиню на паперті храму Пресвятої Богородиці. Їв він хліб і воду, все інше віддавав людям похилого віку та немічним. Так прожив Олексій 17 років, але в один із днів паламарю церкви було видіння: Богородиця попросила ввести в її храм людину Божу, гідну Царства Небесного - і вказала на жебрака на паперті. Олексія з того моменту стали шанувати, до нього, який отримав за свою відданість вірі дар чудотворення, потягнулися люди. Але він сам, не бажаючи слави, покинув Едессу.

Відео дня

Таємно він прийшов у рідну домівку, його поселили в ній, але не впізнали. 17 років Олексій прожив поруч із рідними і молився за них, а ті продовжували сумувати за зниклим сином. У своєму передсмертному листі він зізнався, хто він є і попросив вибачення у близьких. До Олексія прийшли попрощатися багато людей, хворі біля його труни отримували зцілення.

Мощам святого Олексія можна вклонитися в Римі, у церкві святого Воніфатія.

Свято 17 березня за старим стилем - преподобного Герасима на Йордані, мучеників Павла і Юліанії.

Про що говорять прикмети на 17 березня

17 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 17 березня - свято Олексій Теплий, Теплого Олекси. Прозвали його так тому, що цього дня зазвичай стоїть тепла погода. За його прикметами судять про погоду надалі:

  • тепло цього дня - весна теж буде теплою;
  • гуси високо летять - піде сніг;
  • шпаків не видно - бути негоді.

Вважається, що після Теплого Олекси можна сіяти ячмінь.

Що можна робити 17 березня

До святого Олексія, людини Божої, звертаються з молитвою про одужання, просять уберегти від наслідків важких недуг, позбавити страху перед випробуваннями долі, заступництва за скривджених, розради скорботним і допомоги в нужді.

17 березня 2024 року - останній день Сирної седмиці (тижня). Називається він Тиждень Сиропустний або Прощена неділя, коли заведено просити вибачення у рідних, близьких і знайомих за всі свої проступки, а також прощати інших.

У народі в день преподобного Олексія шанують березу - вона символізує мир, чистоту і гармонію. У цей час зазвичай збирають березовий сік і готують на ньому узвар із медом і різними прянощами - вірять, що такий напій додає сил. За однією з народних прикмет, якщо цього дня незаміжня жінка зустріне лелеку, їй потрібно присісти - тоді незабаром зустріне свого судженого.

Що не можна робити 17 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, ображати будь-кого, відмовляти в милостині та допомозі. Цього дня, як уже йшлося, потрібно не тільки просити прощення, а й самому прощати, а якщо ви поки що не готові пробачити людину, то краще не лукавити, а відповісти: "Бог простить".

За народними повір'ями на Олексу Теплого нічого не можна давати в борг тим, у кого в домі є маленькі діти - вважається, що можна віддати їхню долю. Не радять цього дня вирушати в далеку дорогу і починати нові справи - з ними краще почекати до завтра. Також цього дня намагаються не працювати.

17 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Павло, Макар, Віктор, Олександр, Гавриїл.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: