У цей день світ відзначає День лисих їжачків / REUTERS

Яке свято 17 серпня 2020

У цей день світ відзначає День лисих їжачків і День прокинулися равликів.

Читайте такожІменини у вересні: як назваті дитину, народжену в перший місяць осені У США - День індонезійської-американської дружби, День визнання бебі-бумерів, День подяки чорним котам, День ванільного заварного крему, в Колумбії - День інженера, в Таджикистані - День працівників служби надзвичайних ситуацій та цивільного захисту, в Габоні - День незалежності, в Болівії - День прапора, в Індонезії - День незалежності, на Ямайці - День Маркуса Гарві, в Канаді - День відкриття, в Аргентині - День пам'яті генерала Сан-Мартіна.

Пам'ятні дати 17 серпня, річниці та події

У 1771 році англійський вчений Джозеф Прістлі відкрив фотосинтез, виявивши, що повітря, зіпсований горінням або диханням, стає знову придатним для дихання під дією зелених частин рослин.

Відео дня

У 1896 році Бріджет Дрісколл стала першою в історії жертвою наїзду автомобіля. ДТП сталася в Лондоні. Автомобіль, керований Артуром Едселлом, збив Бріджит Дрісколл, 44-річну матір двох дітей. Це був перший в світі випадок наїзду на пішохода автотранспортом, яка спричинила летальний результат. За словами свідків, автомобіль їхав з «величезною швидкістю». Водій Артур Едселл, службовець «Англо-французької автомобільної компанії», яка демонструвала публіці свою новинку, повинен був їхати зі швидкістю чотири милі в годину, але вдвічі перевищив її - очевидно, щоб справити враження на юну леді, яку взявся покатати. Згідно свідкам, під час інциденту він з нею жваво розмовляв. Водійський досвід Едселла налічував три тижні. Місіс Дрісколл вийшла на дорогу, не звернувши уваги на огорожу і вивіски, які оголошували про рух транспортних засобів з мотором. Побачивши візок без коня, що нісся на неї, вона спробувала захиститися від нього парасолькою, але марно. Після шестигодинного розгляду першої в історії ДТП зі смертельними наслідками суд присяжних ухвалив, що це була «випадкова смерть», і проти Едселла і компанії кримінальну справу порушувати не стали. На розгляді прокурор заявив: «Таке ніколи більше не повинно трапитися». Суддя виніс вердикт: «Місіс Дрісколл стала жертвою власної необережності».

17 серпня 1896 року стартувала новий спалах «золотої лихоманки» на Клондайку / REUTERS

17 серпня 1896 року стартувала новий спалах «золотої лихоманки» на Клондайку. Перше золото в містечку Реббит-Крік знайшов індіанець Джим Скукум, хоча, довгий час це відкриття приписували його партнеру, європейцеві Джорджу Кармак, оскільки саме він юридично зареєстрував цю знахідку. Коли щасливці дісталися до найближчого міста Форті Майл на річці Юкон і повідомили радісну звістку, місто спорожніло в лічені години - практично всі його мешканці кинулися шукати свою «золоту» удачу. «Золота лихоманка» привела на захід не тільки золотошукачів, але і купців, фермерів і інший бізнес, що сприяло будівництву поштових трактів і залізниць, розвитку техніки, залучення інвестицій і розвитку економіки в цілому.

Читайте такожМедово-яблучний пиріг: як пріготуваті надзвичайно смачну віпічку У 1903 році Джозеф Пулітцер - американський видавець і журналіст, родоначальник жанру «жовтої преси» - заснував Пулітцерівську премію.

У 1914 році у Львові був створений добровольчий легіон «Українські січові стрільці».

У 1998 році президент США Білл Клінтон дав перші свідчення великого журі про свої стосунки з Монікою Левінські.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церкву 17 серпня вшановує пам'ять преподобної мучениці Євдокії Римлянині. Інші назви свята: «Авдотья», «Малинівка», «Огуречніца», «Сеногній». З цього дня починають йти дрібні дощі, встигає лісова малина, господині збирають останні огірки.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не можна позичати гроші / фото УНІАН

У цей день не можна позичати гроші. Також день не варто проводити на самоті, краще присвятити його рідним і близьким.

Прикмети на 17 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода на Євдокію - таким і буде листопад;

- багато малини - урожай хліба буде багатим.

17 серпня іменини

Іменини у Дмитра, Івана, Андрія, Антоніна, Євдокії, Кузьми, Олексія, Дарини, Михайла, Дениса, Костянтина, Максиміліана, Ірини та Семена.