2 травня - Міжнародний день Гаррі Поттера / скріншот з фільму "Гаррі Поттер і таємна кімната"

Яке свято 2 травня 2021

Цього дня в світі відзначаються Міжнародний день Гаррі Поттера, Всесвітній день веселощів, День лимонаду, Всесвітній день тунця, Міжнародний день обізнаності про цингу, Міжнародний день осиротілих матерів, День обізнаності про рак сечового міхура, Міжнародний день пермакультури, міжнародний день нічого неделанія.

Читайте такожВихідні на Великдень 2021: коли та скільки днів відпочинку буде в УкраїніУ США - День брата і сестри, День благословення велосипедів, День немовляти, День трюфелів, День гри на гавайській гітарі, у Тонзі - День дітей, в Іспанії - день Мадрида, в Єгипті - Коптська Пасха, в Литві, Іспанії, Румунії, Португалії, Угорщині - День матері, в Ефіопії, Еритреї - Ефіопська Пасха, у Грузії - свято «Кутаїсоба» (День міста Кутаїсі), в Бутані - День учителя, у Болгарії - День святого Бориса, у Польщі - День прапора, День польської діаспори, в Індонезії - день освіти.

Пам'ятні дати 2 травня, річниці та події

У 1509 році іспанцями був заснований Сан-Хуан - нині столиця Пуерто-Ріко.

Відео дня

У 1857 році патент на проект літака з паровим двигуном, тягнучим гвинтом і триколісним шасі був виданий Ф. Дю Тамплю.

У 1919 році відкрилася перша пасажирська авіалінія в США. Авіакомпанія «Mercury Air Service» здійснювала рейси з Лос-Анджелеса в Сан-Дієго і на острів Санта-Каталіна на літаку Junkers-Larsen JL-6.

У 2011 році спецслужби США ліквідували терориста №1 Усаму бен Ладена / фото REUTERS

У 1922 році відбулося одруження поета Сергія Єсеніна й американської танцівниці Айседори Дункан.

У 1923 році відбувся перший безпосадочний трансконтинентальний переліт. Військові пілоти О. Келлі і Дж. Макріді виконали рейс на літаку «Fokker T2». Шлях із Нью-Йорка в Сан-Дієго довжиною 4100 кілометрів вони виконали за 26 годин 50 хвилин.

У 1999 році на Евересті було виявлено тіло англійського альпініста Джорджа Лі Меллорі. У 1924 році він зник разом із напарником Ендрю Ірвайном після хуртовини. Місце розташування тіла Меллорі свідчило про високу ймовірність того, що їхнє сходження увінчалося успіхом.

У 2004 році в Гонконзі пройшла перша у світі конференція, присвячена проблемам представниць найдавнішої в світі професії - повій. Правозахисники зажадали, щоб цей бізнес був легалізований, оскільки заслуговує на повагу не менше, ніж будь-який інший. Відтоді міжнародні «жриць кохання» проводяться постійно. Останній Конгрес пройшов у 2019 році в Німеччині. До речі, у багатьох країнах цей вид бізнесу легалізований, але ось тільки в плані «бізнес-леді» мало, що змінилося. 

У 2004 році в Інтернеті з'явився новий мережевий черв'як «Sasser».

У 2011 році спецслужби США ліквідували терориста №1 Усаму бен Ладена.

Яке сьогодні церковне свято

2 травня - Великдень у християн східного обряду / фото ua.depositphotos.com

2 травня - Православний Великдень, Світле Христове Воскресіння. Це найбільше християнське свято. У цей день починається розговіння після тривалого Великого посту, і головними атрибутами святкового столу є фарбовані яйця і паска.

Що сьогодні не можна робити 

Читайте такожВеликдень 2021: коли та як правильно відзначати, що не можна робити у святоЗаборонено фізично працювати, лаятися та словоблудити. 

Прикмети на 2 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- день похмурий і дощовий - червень буде сонячним; 

- по небу швидко біжать хмари - до посушливих днів; 

- безвітряний захід золотистого кольору - найближчими днями погода буде хорошою.

Вас також може зацікавити: