21 березня - Міжнародний день лісів / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 21 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день лісів, Всесвітній день поезії, Всесвітній день деревини, Міжнародний день кольору, Всесвітній день домашнього господарства, День старовинної музики, Всесвітній день людей із синдромом Дауна, Міжнародний день Навруз, День свободи освіти, Міжнародний день лялькаря, Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

Читайте такожВихідні у квітні: коли та скільки будемо відпочивати цього місяцяВ Україні - День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення, у Польщі - День прогульника, у США - День здорових жирів, День пам'яті, День етикету, День каліфорнійської полуниці, День французького хліба, День самотніх батьків, День ароматів, в Єгипті, Сирії, Йорданії, Лівані, Палестині, ОАЕ - День матері, в Австралії - День гармонії, в Італії, Бельгії, Португалії, Лесото - День посадки дерев, у Тунісі - День молоді, в Грузії - День прикордонника, у ПАР - День прав людини, в Намібії - День незалежності.

Пам'ятні дати 21 березня, річниці та події

У 1846 році бельгійський майстер духових інструментів Адольф Сакс запатентував саксофон.

Відео дня

У 1908 році Анрі Фарман став першим в Європі пасажиром аероплана, яким керував Леон Делагранж.

У 2006 році Джек Дорсі відправив перше повідомлення у створеній ним соціальній мережі «Твіттер» / фото REUTERS

У 1910 році в Одесі пройшли перші публічні польоти льотчика М. Єфимова на "Фармані-IV".

У 1922 році в Лондоні був відкритий вокзал Ватерлоо.

У 1923 році в Парижі якийсь доктор Роже виступив із заявою, що куріння корисне для здоров'я, оскільки нікотин має антибактеріальні властивості.

У 1924 році 24-річний фізик Вольфганг Паулі опублікував статтю, в якій сформулював один із найважливіших принципів сучасної теоретичної фізики, за який у 1945 році отримав Нобелівську премію.

У 1925 році в американському штаті Теннессі був ухвалений закон, що забороняв у всіх навчальних закладах викладання еволюційної теорії Дарвіна, як суперечить біблійному тлумаченню походження людини.

У 1981 році в США був зареєстрований останній випадок лінчування, жертвою якого став афроамериканець Майкл Дональд.

У 2006 році Джек Дорсі відправив перше повідомлення у створеній ним соціальній мережі "Твіттер".

21 березня 2014 року представники України та Євросоюзу підписали політичний блок Угоди про асоціацію з ЄС, ту частину документа, яка стосується політичної взаємодії, питань безпеки та боротьби з тероризмом. 27 червня 2014 року була підписана економічна частина Угоди.

Яке сьогодні церковне свято

21 березня християни східного обряду вшановують пам'ять Феофілакта Сповідника / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 21 березня вшановує пам'ять Феофілакта Сповідника, єпископа Никомидійського. Інші назви свята: "Вербоносиця", "Вербоносний день". Вербоносицею день назвали за те, що до цієї дати зазвичай розпускається верба. Наші предки цьому дереву приписували магічну силу. Якщо сьогодні відшмагати вербою хворого, то він одужає, а здоровий не буде хворіти.

Що сьогодні не можна робити

Не рекомендується вирушати у далеку дорогу, підписувати важливі документи, позичати гроші, проводити медоперації, вирішувати питання з начальством, відмовляти у допомозі тим, хто просить. 

Прикмети на 21 березня     

Читайте такожВеликий піст 2021: що можна ТА заборонено їсти, харчування по дняхЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода в цей день, таким буде літо; 

- туман - до приморозків;

- заметіль - до хорошого врожаю зернових і овочів;

- жайворонки повернулися додому - весна буде теплою.

21 березня іменини 

Іменини у Афанасія, Лазаря, Феодорита, Івана та Володимира.

Вас також може зацікавити: