Сьогодні - Всесвітній день захисту тварин / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 4 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день захисту тварин, День відповідей на непоставлені запитання, стартує Всесвітній тиждень космосу, Міжнародний день африканської діаспори.

Читайте такожРелігійні свята у жовтні: православний календар на місяцьВ Україні - День працівників освіти, згідно з Указом президента від 1994 року, відзначається в першу неділю жовтня; у США - День любителів гольфу, День поліпшення Вашого офісу, День «Десять-чотири», День тако, День горілки, в Швеції - День булочок з корицею, у Британії - День бабусь і дідусів, у Мозамбіку - День миру і злагоди, у Фінляндії - свято Балтійського оселедця, в ПАР - День бабусь і дідусів, у Люксембурзі - День батька, в Лесото - День Незалежності, в Італії - Фестиваль винограду, в Ірландії - День дітей, у Німеччині - Свято врожаю.

Пам'ятні дати 4 жовтня, річниці та події

У 1675 році 4 жовтня голландський фізик Християн Гюйгенс запатентував кишеньковий годинник. 

Відео дня
Цього дня в Лондоні був пущений у стрій перший у світі ескалатор / фото flickr.com

У 1800 році в цей день на Луганському ливарному заводі - первістку Російської імперії в металургії, а на той час ця територія входила до її складу, - була запущена перша доменна піч. Луганський ливарний завод був казенним підприємством з виплавлення та виготовлення виробів з чавуну. Завод був містоутворюючим підприємством для Луганська. У різні роки Луганський ливарний завод виробляв боєприпаси, озброєння, верстати, вагові гирі, різноманітну продукцію цивільного призначення, він навіть закривався, але потім знову працював. Займався він художнім литтям. На його базі в 1933 році був утворений Луганський ливарно-механічний завод. Надалі, в результаті технічного переозброєння виробництва, підприємство стало провідним в Україні виробником опалювальних радіаторів, каналізаційних люків і лиття для машинобудування. Нині підприємство перебуває на підконтрольній бойовикам території і, як пишуть ЗМІ, повністю розграбоване. 

У 1911 році в Лондоні був пущений в стрій перший у світі ескалатор. 

У 1958 році в цей день з Лондона до Нью-Йорка почалися перші регулярні трансатлантичні рейси реактивних літаків. 

У 1965 році під час першого в історії папства візиту Папи Римського Павла VI до США він видав буллу, в якій з євреїв знімалися звинувачення в смерті Ісуса Христа. 

У 1991 році лідери всіх республік уже розваленого до цього часу СРСР, крім прибалтійських, підписали договір про економічне співробітництво. Так був створений СНД, який, за фактом, ніколи не був дієздатним.

Яке сьогодні церковне свято

Церковне свято 4 жовтня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 4 жовтня вшановує пам'ять апостола від 70-ти Кіндрата Афінського, єпископа, і святих мучеників Іпатія та Андрія. Інші назви свята: «Кондрат», «Кондратів день», «Гнат і Кондрат», «Гнат», «Двори». 

Що сьогодні не можна робити

Якщо хочете зберегти надовго молодість і красу, нічого не їжте до самого заходу сонця. Дівчатам не можна ходити на вулицю, а в ліс особливо. У цей день грає нечисть, може пожартувати, завести в гущавину, вкрасти дитину. Будьте обережнішими. Також не можна нічого дарувати й самі не приймайте подарунки. 

Прикмети на 4 жовтня     

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- ясно і тепло, але з північним вітром - зима буде морозною; 

- вдень прохолодно, а до ночі теплішає - до швидкої негоди; 

- різко похолоднішало - зима настане рано; 

- яка погода весь день стоїть, такою і на місяць уперед буде; 

- багато горіхів, а грибів немає - зима буде сніжна і сувора. 

4 жовтня іменини 

Іменини у Андрія, Данила, Дмитра, Йосипа, Олексія, Віктора, Євсевія, Назара, Розалії та Франциска.