Церковне свято 22 лютого / depositphotos.com

22 лютого православні віруючі вшановують пам'ять мученика Никифора з Антіохії Сирської. У народі цей день називали Лаптєв. 

Раніше ми публікували повний православний календар на лютий 2023 зі святами і важливими датами.

Православне свято 22 лютого - день пам'яті мученика Никифора

Никифор Антіохійський жив у II столітті. Історія свідчить, що він довгий час дружив з церковним старостою Саприкієм. Дружба була настільки міцною, що часом їх сприймали як рідних братів. Але в один із днів Никифор з Саприкієм сильно посварилися. Причина цієї сварки невідома, але в результаті обидва не хотіли бачити один одного і навіть відмовлялися ходити разом по одній дорозі. Через деякий час до Нікофору прийшло, що причиною сварки з другом став диявол. Тоді Никифор вирішив помиритися: спочатку відправив до старости знайомих, потім пішов сам. Але Саприкій був непохитний. 

Відео дня

В ті часи почалися гоніння на християн - схопили і Саприкія. Його катували і вимагали відмовитися від віри. Але він все витримав, і тоді його засудили до страти. І Саприкій вирішив відректися від християнства. Тоді Никифор, щоб цього не сталося, запропонував своє життя натомість. 

Прикмети 22 лютого

Прикмети 12 лютого / фото pixabay

Прикмети цього дня віщували найближчу погоду і як скоро настане весна:

  • якщо тепла погода - то скоро прийдуть холоди;
  • якщо 22 лютого сильний мороз - снігопаду чи хуртовини найближчим часом не буде;
  • якщо мороз, а дерева в лісі шумлять - це до потепління;
  • сніг піде і буде налипати на дерева - скоро прийде тепло.

Що не можна робити 22 лютого

Категорично заборонялося в цей день лінуватися - потрібно було готуватися до приходу весни. Вірили, що якщо попрацюєш добре в цей день, не доведеться голодувати в холоди.

Що можна робити 22 лютого

22 лютого було прийнято плести лапті та лагодити взуття, звідси і пішла народна назва - Лаптєв день. Також селяни готувалися до весняних польових робіт, адже скоро наступала посівна пора. Господині займалися домашніми клопотами: робили генеральне прибирання, вибивали килими, мили підлогу, прали.

Вас також можуть зацікавити новини: