Церковне свято 30 травня 2022 / depositphotos.com

Святий Андронік був апостолом від сімдесяти і увірував в Господа навіть раніше за апостола Павла. Відомо, що Андронік був єпископом в місті Панонії, проте подорожував по різних містах і країнах, поширюючи християнську віру. Він проповідував разом зі своєю помічницею - святою Іунією.

За час своєї праведної діяльності Андронік і Іунія зруйнували безліч ідольських храмів і звернули язичників в християнство. Померли від жорстоких тортур в ім'я Христа і отримали від Господа мученицький вінець. Мощі праведників були визнані нетлінними і чудотворними.

Відео дня

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 30 травня - Андрон з дощем. Також в цю дату православні віруючі шанують пам'ять преподобної Євдокії Московської, а в народі свято називається "Євдокія Свистунка".

Прикмети 30 травня

Народні прикмети сьогодні / фото Марина Григоренко
  • який день сьогодні - таким буде і літо;
  • побачити змію 30 травня - до пліток і сварок з іншими людьми;
  • свині риються в грязі - чекати дощу;
  • дме холодний північний вітер - літо виявиться холодним.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква в цю дату забороняє скупитися і відмовляти в допомозі іншим людям - самі будете потребувати. За народними повір'ями, 30 травня не можна їсти каші і макарони, інакше урожай буде мізерним - для гарніру краще вибрати картоплю. Вагітним дівчатам не варто носити одяг червоного кольору, брати в руки червоні предмети або є червоні ягоди - пологи будуть важкими.

Що можна робити 30 травня

Свято "Євдокія Свистунка" отримало свою назву через вітри, які особливо сильні в цей день і видають своєрідний свист. "Андрон з дощем" - це данина традиції, згідно з якою наші предки проводили обряди і викликали дощ, щоб поля не засохли. Сьогодні прийнято займатися підгортанням картоплі, садити або пересаджувати перець, томати, баклажани.

Вас також можуть зацікавити новини: