День Андрія Первозванного 2021 / фото ua.depositphotos.com

Щороку православні віруючі відзначають церковне свято - день Андрія Первозванного. Дата незмінна - 13 грудня. У 2021 році подія випадає на понеділок. Згідно з народними традиціями, можна поворожити на долю і раніше ми розповідали, коли потрібно гадати на Андрія, щоб передбачення збулося

День Андрія Первозванного - історія свята

Андрій був першим апостолом, якого закликав Христос. Саме тому його назвали Первозванним. Він, як і брат його Петро, були рибалками і жили в місті Капернаумі. Спочатку були учнями Іоанна Предтечі, але після появи Месії стали слідувати за ним.

Детально про історію життя і діяння святого ми розповідали в матеріалі, який описував церковне свято 13 грудня і прикмети цієї дати.

Відео дня

Коли шанують Андрія Первозванного і як - традиції дня

Що потрібно робити на Андрія Первозванного / фото ua.depositphotos.com

Читайте також13 грудня: народні звичаї та прикмети, що не можна робити сьогодніПравославні віруючі в цей день йдуть до церкви на службу, моляться святому про благополуччя і ставлять свічки за здоров'я рідних. Також вони продовжують дотримуватися Різдвяного посту, тому не вживають їжу тваринного походження.

Андрія Первозванного - це не тільки християнське, а й народне свято. З давніх - давен воно вважалося чоловічим, тому слов'яни 13 грудня збиралися разом і влаштовували гуляння. Дівчата в цю дату ворожили на долю і нареченого, щоб дізнатися, як складеться їх особисте життя. Також було прийнято палити багаття і співати пісні - вважалося, що такий ритуал допоможе відігнати нечисть

Що не можна робити на Андрія Первозванного

Крім традицій, ця дата оповита безліччю заборон. Не порушуйте їх, якщо не хочете вчинити тяжкий гріх. Сьогодні заборонено:

  • займатися рукоділлям, шити і в'язати;
  • сваритися, кричати і затівати конфлікти;
  • фізично важко працювати;
  • пити алкоголь на гуляннях;
  • проводити магічні ритуали.

Ворожіння - це теж магічний ритуал, церква категорично проти подібних дій. Тому в ніч з 12 на 13 число можна питати про майбутнє лише тим людям, які не вважають себе віруючими.

Молитва Андрію Первозванному

Про що молитися Андрію Первозванному / УНІАН, Денис Прядко

Будучи в церкві або вдома, прочитайте при запалених свічках молитву, щоб святий почув вас і привніс у ваше життя щастя і благополуччя:

Первозванне апостоле Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, Церкве последователю верховный, всехвальне Андрее, славим и величаем апостольским труды твоя, сладце поминаем твое благословенное к нам пришествие, ублажаем честная страдания твоя, яже за Христа претерпел еси, лобызаем священныя мощи твоя, чтим святую память твою и веруем, яко жив Господь, жива же и душа твоя и с Ним во веки пребываеши на Небеси, идеже и любиши ны тоюжде любовию, еюже возлюбил еси нас, егда Духом Святым прозрел еси наше еже ко Христу обращение, и не точию любиши, но и молиши о нас Бога, зря во Свете Его вся нужды наша. Тако веруем и тако сию веру нашу исповедуем во храме, иже во имя твое, святый Андрее, преславно создася, идеже святыя мощи твоя почивают; верующе же, просим и молим Господа и Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, да молитвами твоими, яже присно послушает и приемлет, подаст нам вся потребная ко спасению нас грешных; да якоже ты абие по гласу Господа, оставль мрежи своя, неуклонно ему последовал еси, сице и кийждо от нас да ищет не своих си, но еже к созиданию ближняго и о горнем звании да помышляет. Имуще же тя предстателя и молитвенника о нас, уповаем, яко молитва моя много может пред Господем и Спасителем нашим Иисусом Христом, Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение со Отцем и Святым Духом во веки веков. Аминь.

Читайте також: