День сусіда в Києві / фото ua.depositphotos.com

20 травня 2023 року відзначається незвичайне свято День сусіда. Поки що на офіційному рівні торжество відзначається тільки в Києві, але і жителі інших міст можуть приєднається до його традицій. Це свято присвячене добрій і мало популярній в наш час традиції підтримувати хороші відносини зі своїми сусідами.

День сусіда - історія свята

День сусіда в Києві відзначається в третю суботу травня за рішенням Київради. У 2023 році свято випадає на 20 травня. Дата свята була обрана таким чином, щоб збігатися з Днем Європи, оскільки до нього в місті приурочені багато заходів і ярмарок. Депутатам здалася вдалою ідея поєднати два цих свята.

Нагадаємо, що День Європи 2023 відзначали і щороку відзначатимуть 9 травня. Тому тепер дати свят не збігаються.

Відео дня

Свято День сусіда добре відоме в світі і відзначається більш ніж в 50 країнах. Європейський день сусідів вперше провів француз Антанас Перифан в 1999 році. Він влаштував свято для незнайомих сусідів, в якому взяли участь 800 будинків.

У 2005 році на День сусідів зібралися представники 450 міст з 16 різних країн. На це свято європейці знайомляться зі своїми сусідами і проводять сусідські вечірки.

Як відзначити день сусіда 2023

У цей день варто сходити в гості до своїх сусідів і познайомитися з ними, якщо ви ще їх не знаєте. У наші дні між жителями сусідніх будинків або квартир існує відчуженість, і часто вони навіть не знають імен один одного.

У день сусіда можна зайти до сусідів з невеликим подарунком або частуванням, запросити їх на пікнік у дворі або разом приготувати шашлики. Також в свято можна організувати суботник і всім разом прибрати прибудинкову територію. Якщо у вас і сусідів є діти - вони можуть разом пограти на майданчику.

У наш час у багатьох людей є сусідські чати в соцмережах. На честь свята можна привітати сусідів в чаті.

Вас також можуть зацікавити новини: