В Україні День ВДВ відзначають в листопаді / mil.gov.ua

Коли День ВДВ в Україні

В Україні в листопаді 2017 року офіційно перенесли святкування Дня десантно-штурмових військ ЗСУ (колишні ВДВ) з 2 серпня на 21 листопада. Відповідний указ підписав тодішній президент Петро Порошенко.

Згідно з новим указом, попереднє розпорядження від 2012 року про відзначення Дня високомобільних десантних військ визнається таким, що втратило чинність.

Чому перенесли День ВДВ:

Згідно з указом президента День ВДВ перенесли у зв'язку з необхідністю відродити національну військову ідентичність. "Враховуючи хоробрість і героїзм воїнів-десантників, проявлені в боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою відродження національної військової ідентичності, започаткування сучасних традицій вшанування перемог українського війська та виховання у громадян патріотизму", - зазначено в президентському указі.

Відео дня

Історія Дня ВДВ:

Дату святкування професійного свята десантників встановили в пам'ять про першу висадку "десантури" під час навчань в районі російського Воронежа 2 серпня 1930 року. Тоді 12 військових висадилися в певній точці для виконання навчального завдання.

В Україні відзначався з 1999 року і називався Днем аеромобільних військ. З 2012 року свято носило назву Дня ВДВ. А в 2017 році день ВДВ перенесли.

Як відзначають день ВДВ в Україні:

До 2017 року українські військовослужбовці 2 серпня покладали квіти до пам'ятників афганцям, брали участь у богослужіннях. Потім десантники обов'язково купалися у фонтанах. Однак з 2014 року бійці ВДВ відмовилися від цієї традиціїчерез повагу до тих, хто загинув на Донбасі.