Єврейський Новий рік Рош га-Шана / фото ua.depositphotos.com

З вечора 15 вересня іудеї всього світу починають відзначати Рош ха-Шан. Це свято також називати єврейський Новий рік, хоча іудеї є не тільки серед євреїв. Дата свята щороку змінюється, оскільки іудеї живуть не за григоріанським, а місячним календарем, в якому дати залежать від місячних фаз.

Коли єврейський Новий рік 2023

Рош га-Шана відзначається в перший день місяця тішрей, який є сьомим за рахунком місяцем єврейського календаря. Іудеї вважають, що саме в сьомий місяць Бог створив світ, тому з нього і починається літочислення.

Місяць тішрей випадає приблизно на вересень або жовтень за нашим календарем, і завжди починається в молодик. При цьому Рош га-Шана не повинен випадати на середу, п'ятницю та неділю. 

Рош га-Шана 2023 відзначають 16 вересня, у суботу. Однак в іудаїзмі доба починається після заходу Сонця. Тож святкування розпочнеться увечері 15 вересня і триватиме до заходу сонця 17 вересня. За єврейським календарем в цю дату настане 5784 рік.

Єврейський Новий рік 2023 - як відзначити і що не можна робити

Рош га-Шана - це найважливіше і найбільш грандіозне свято єврейського календаря. Іудеї вірять, що в Новий рік Бог судить все людство по вчиненим за минулий рік справам. Він проводить суд над світом і вирішує, хто гідний жити далі. Музиканти на свято грають на шофарі - інструменті з рогу тварини. Звук шофара символізує початок Божого суду.

На Рош га-Шана іудеї відвідують богослужіння і читають молитви про покаяння і самоаналіз. Віруючі каються в негідних вчинках і просять Божої милості. Юдеї вірять, що Господь справедливий і бажає добра всім людям. Тому Рош га-Шана вважається радісним святом, коли можна оновити відносини с Богом.

Наступні 10 днів після Рош га-Шана називаються "дні трепету". У цей період кожен іудей повинен обміркувати свої вчинки за минулий рік і покаятися в поганих справах.

У сам Новий рік євреї збираються сім'ями, читають Тору і накривають святковий стіл. На свято готують булочки, змочені медом - щоб життя було солодким. Також на столах обов'язково присутні яблука і гранати, а з солоних страв - фарширована риба.

На Новий рік євреї мають незвичайну традицію - ташліх. Після полудня віруючі сідають на березі річки чи озера і читають вголос молитви. Потім з'їдають обрядовий хліб, а крихти кидають у водойму для риб.

Чому євреї приїжджають в Умань на Рош га-Шана

У багатьох великих містах України є іудейські громади та синагоги. Але найпишніше Рош га-Шана відзначають в Умані Черкаської області. На честь свята сюди щорічно приїжджають з усього світу тисячі хасидів - віруючих однієї з гілок іудаїзму.

Справа в тому, що в Умані похований праведник Нахман, правнук засновника хасидизму. За його заповітом саме в Умані мають залишатися його останки. Могила Нахмана стала популярним місцем паломництва серед хасидів. На Рош га-Шана в Умань щорічно приїжджають близько 25 тисяч іудеїв. Навіть під час повномасштабної війни знаходиться багато бажаючих відвідати святиню.

Єврейський Новий рік 2023 - привітання

У добре свято Рош га-Шана шлю свої привітання і найщиріші побажання миру, щастя, кохання. Нехай затрубить шофар, прогнавши всі біди, всі тривоги, всі дурні думки. Я бажаю вибачення за всі гріхи і зичу славного року попереду - року для радості, хороших вчинків, благих звісток.

***

З єврейським Новим роком! Це свято завжди приносить нові надії і дарує радість, нехай ваш будинок буде наповнений спокоєм, життєрадісними людьми і самої позитивної енергетики!

***

Вітаю зі святом Рош га-Шана і хочу побажати солодкого, ніби мед, року, благополуччя, здоров'я, миру і достатку. Нехай всі твої гріхи і темні думки випадуть хлібними крихтами в ставок на поживу рибам, нехай твоя віра зміцніє, а твоє серце стане ще добрішим.

***

Зі святом! Нехай цей рік буде щедрим на подарунки, щоб любов не покидала стіни будинку, щоб веселий сміх завжди лунав поряд. Бажаю благополуччя і процвітання, щоб були сили і фінанси рухатися і розвиватися!

***

Нехай вести благі рознесуться по дому, щоб були прощені всі помилки і невірно сказані слова. Бажаю миру в сім'ї, розуміння і благополуччя в домі. Нехай Новий рік стане щедрим на хороші вісті і добрі вчинки.

Єврейський Новий рік 2023 листівки / фото pixabay.com
Єврейський Новий рік картинки / фото pixabay.com
Єврейський Новий рік привітання / фото ua.depositphotos.com
Іудеї відзначають Рош га-Шана: що варто зробити і як красиво привітати зі святом

Вас також можуть зацікавити новини: