Де можна скупатися на Водохреща в Києві / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Водохреща 2024 українці відзначатимуть двічі - 6 і 19 січня, тому ті, хто хоче дотримати традицію і зануритися в ополонку, повинні знайти підходяще місце. УНІАН з'ясував, що в Києві їх цілих вісім, і склав список локацій, де купатися на Водохреща 2024.

Коли купатися на Водохреща і де - варіанти і правила

Священики кажуть, що в 2024 році віруючі можуть скупатися в ополонці двічі - 6 і 19 січня. У цей час вода стає священною, буквально цілющою, так що кожен, хто хоче бути здоровим і шанувати традиції, може вибрати для себе відповідне місце.

У Києві можна купатися на Водохреща в наступних локаціях:

Відео дня
  • Гідропарк (біля каплиці Хрещення Господнього) - безкоштовний вхід, є кабінки для переодягання, але місце популярне, тому чекати черги доведеться довго.
  • Дніпровська набережна біля Патріаршого Собору - там же пройде урочиста літургія і освячення ополонки для купання, можна буде зануритися в купелі.
  • Труханів острів - безкоштовне занурення прямо в Дніпро, для безпеки городян чергуватимуть бригади МНС.
  • Оболонська набережна - біля Свято-Покровського собору митрополит Київський освятить воду в ополонці, а віруючі отримають можливість скупатися в ній.
  • Храм святого князя Ярослава Мудрого - можна пірнути з видом на Києво-Печерську лавру без черги, так як місце не особливо популярне серед киян.
  • Феофанія - у парку проходитимуть купання на честь свята, відвідати локацію можна з 8 ранку, але доведеться заплатити за вхід.

Ще ще одне місце, куди можна відправитися для пірнання в ополонку - це озеро Тельбін. Локація знаходиться на Березняках поруч з церквою Різдва Христового, тому вода буде освячена. Також можуть бути доступні для відвідування і інші місця, які були популярні серед городян в попередні роки, але про їх актуальність потрібно додатково дізнаватися.

Незважаючи на перелік місць, доступних для купання на Водохреща 2024, міська влада Києва настійно рекомендує утриматися від цієї традиції в цьому році через можливі обстріли і провокації.

Як правильно купатися на Водохреща - інструкція

Для того щоб святковий ритуал пройшов без неприємних наслідків, важливо знати, як правильно підготуватися до купання в ополонці. Перше, про що потрібно пам'ятати - різкий і незвичний перепад температури може бути небезпечний для здоров'я, тому краще почати загартовуватися задовго до свята. Як мінімум - за 1-2 тижні до хрещення варто почати готувати свій організм до купання в ополонці.

Друге важливе правило - у купіль потрібно занурюватися швидко, потім відразу вилізти з води, вдягти тапочки і теплий халат, піти в тепле приміщення і пити гарячий чай. Це допоможе швидко відновити дихання і нормальну терморегуляцію організму.

Третє, про що попереджають лікарі та досвідчені нирці - ні в якому разі не можна вживати алкоголь до, після і під час купання. Якщо випити спиртне перед зануренням, судини розширяться, а це спровокує швидке замерзання. Після того як ви вилізли з ополонки, пити теж не можна - організм може не витримати такого навантаження.

Категорично заборонено купатися на Водохреща людям з серцево-судинними захворюваннями, тим, у кого є проблеми з артеріальним тиском, будь-які хронічні хвороби, а також літнім людям, дітям і вагітним жінкам.

Вас також можуть зацікавити новини: