Свято Ханука 2023 розпочнеться 7 грудня / фото УНІАН

7 грудня 2023 року в юдеїв усього світу розпочнеться святкування Хануки, яке триватиме 8 днів. На це свято юдеї ставлять спеціальний світильник ханукію з вісьмома свічками, і запалюють по одній свічці в кожен день свята. Тому Хануку також називають "святом свічок"

Коли Ханука 2023

Дата Хануки визначається за місячним єврейським календарем і змінюється з року в рік. Починається Ханука в 25 день третього місяця кіслева, а закінчується 2 або 3 дня четвертого місяця тевета.

Ханука 2023 в Україні та в усьому світі за світським календарем відзначається з вечора 7 грудня по вечір 25 грудня. Така Ханука вважається ранньою.

Відео дня

Ханука - історія

Ханука - це свято, присвячене перемозі над переслідувачами віри та освяченню Єрусалимського храму.

Події, яким присвячена Ханука, відбулися за 170 років до нашої ери. Тоді Юдеєю правили греки, які нав'язували жителям язичництво і руйнували іудейські святині. Деякі євреї прийняли звичаї та вірування греків, а менша частина залишилася вірною Торі (їх називали маккавеями).

Частина населення, яка зберегла юдейські вірування, підняла повстання і звільнила Єрусалим від греків. Маккавеї вирішили освятити осквернений язичниками Єрусалимський храм. Для обряду очищення іудеям потрібно вісім днів поспіль освітлювати приміщення.

Коли маккавеї увійшли в храм, то зрозуміли, що ритуального масла у них залишилося всього на один день горіння лампади. Однак сталося диво і вогонь не гас вісім днів. Так праведні іудеї змогли перемогти загарбників Батьківщини і очистити храм після них.

Ханука - чому 9 свічок / фото ua.depositphotos.com

Ханука - як святкувати

Юдеї святкують Хануку вісім днів, утримуючись від роботи і дякуючи Богові за диво. У ці дні юдеї не оплакують померлих і не дотримуються дієти. На Хануку прийнято радіти і веселитися, ходити в гості, пригощати і обдаровувати дітей. На святковий стіл в цей день готують картопляні оладки, млинці і дріжджові пончики.

Головним символом свята є ханукія. Це свічник з дев'ятьма свічками - однією високою по центру і чотирма короткими з двох сторін. Центральною свічкою віруючі підпалюють бокові - по одній в кожен день свята. Якщо ханукія стоїть вдома, то її ставлять на підвіконня, щоб поділитися світлом з перехожими. У синагогах протягом восьми днів читають молитву подяки.

Картинки і привітання з Ханукою

Вітаю з Ханукою і хочу побажати в це світле і добре свято, щоб яскраві свічки і добрі молитви розвіяли темряву в житті і висвітлили шлях, щоб в родині всі були щасливі - і старий, і молодий, щоб благодаттю і любов'ю наповнився будинок, щоб лунав дзвінкий сміх і розливалася радість в ньому.

***

Вітаю з Ханукою. Бажаю, щоб з кожним днем горіли яскравіше свічки твоєї надії, бажаю, щоб стежка життя була встелена щастям і благополуччям. Нехай серце буде зігріте любов'ю, а будинок - сімейним затишком і теплом.

***

Вітаємо зі святом вогнів, з Ханукою. Нехай в це світле свято ханукія горить в кожному будинку і нехай ця ніч принесе світло і радість в кожну сім'ю. Вдалого свята, гарного частування, святкування в колі сім'ї. Нехай же щастя буде з нами і сьогодні, і завжди.

***

Веселої і доброї Хануки. Нехай свічки запаляться, і зникне морок смутку, нехай наповниться життя справжнім щастям і світлою любов'ю. Бажаю впевнено продовжувати свій шлях, забуваючи про минулі помилки і з надією прямуючи вперед - до світла добра і удачі.

***

Вітаю з Ханукою і побажати хочу веселого свята і дитячого сміху, щасливих посмішок рідних і друзів, смачного столу і яскравого вогню свічок, щирої молитви і доброї надії душі, світлої радості і благодаті життя.

***

Веселої Хануки. Бажаю жити радісно і сміятися від душі, як дитина, бажаю горіти вогнем любові і наснаги, як яскрава свічка. Нехай в твоєму житті відбуваються справжні чудеса, нехай твоє серце завжди велить тобі бути доброю і щасливою людиною.

Настала Ханука 2023: головні традиції свята і красиві привітання
Настала Ханука 2023: головні традиції свята і красиві привітання
Настала Ханука 2023: головні традиції свята і красиві привітання
Настала Ханука 2023: головні традиції свята і красиві привітання

Вас також можуть зацікавити новини: