Як святкують Івана Купала в Україні / depositphotos.com

У середині літа українці щороку відзначають давнє слов'янське свято із самобутніми традиціями – Івана Купала. Багато людей відзначають свято так само, як це робили наші пращури - купаються у водоймах, розпалюють великі вогнища та плетуть вінки. УНІАН розповість, коли Івана Купала в Україні цього року.

Раніше ми говорили про те, які народні свята в червні належить відзначити всім нам.

Івана Купала 2022 - дата та особливості події

Цього року одне з головних слов'янських свят випадає на 7 липня. Ця дата незмінна, правда, відзначати торжество починають вже ввечері 6 числа. Вважається, що ніч на Івана Купала чарівна, і тому є пояснення.

Відео дня

Згідно з повір'ями, саме в ніч з 6 на 7 липня вся "нечисть" виходить зі свого потойбічного світу в світ живих і блукає серед людей. Слов'яни палили багаття, очищаючий вогонь яких міг відлякати злих духів. Крім того, тільки в цю чарівну ніч зацвітає папороть.

Особливість цього темного часу доби наші предки помітили не просто так - раніше Івана Купала відзначався в день літнього сонцестояння, коли ніч була найкоротшою в році. З приходом християнства свято змістилося і тепер його зустрічають 7 липня.

За однією з версій, назва свята походить від слова "купатися", за іншою - Купалою звали Бога квітів.

Ніч на Івана Купала - прикмети

Івана Купала 2022-погодні прикмети / depositphotos.com
  • йде дощ - спека почнеться через 7 днів і триматиметься до кінця літа;
  • небо чисте і багато зірок - восени буде хороший урожай грибів;
  • гроза і грім - до мізерного врожаю горіхів;
  • побачити змію - готуйтеся до неприємностей і проблем;
  • почути зозулю на Купалу - до холодної осені.

Івана Купала - традиції

Найвідомішою традицією ночі вважається купання у відкритих водоймах. Згідно з прикметами, такий обряд допоможе очистити душу і тіло, а також вилікуватися від хвороб. Чудодійною на Івана Купала вважалася навіть роса. Досить було вмитися нею, щоб продовжити свою молодість. 

Рослини 6 і 7 липня мають цілющі властивості, тому здавна травники збирали їх, щоб приготувати відвари, настоянки та мазі. Дівчата збирали квіти з іншою метою - плели вінки і обереги, які можна було поставити вдома в якості захисту від темних сил.

Зцілюючим вважається і вогонь - саме тому люди розпалюють багаття, а потім стрибають через нього, позбавляючись від хвороби. Закохані перестрибують над полум'ям, тримаючись за руки, щоб їх союз був довгим, щасливим і міцним.

Вас також можуть зацікавити новини: