Яке сьогодні свято 13 жовтня / фото Spike Summers, Pixabay

Православна церква України 13 жовтня за новим стилем вшановує мучеників Карпа Фіатирського та Агафоніки, преподобного Веніаміна Києво-Печерського та мучениці Злати. Також в цей день церква вшановує Іверську ікону Божої Матері, яка знаходиться в Греції на горі Афон. За старим стилем 13 жовтня церква вшановувала священномученика Григорія з давньої Вірменії і святого Михаїла, митрополита всієї Київської Русі.

Народне свято 13 жовтня вважається нещасливим днем. Ця дата дуже вдала для різних шахраїв, злодіїв і обманщиків, а тому небезпечна для чесних людей. Наші предки намагалися в цю дату не залишати будинок без нагляду і не приймати подарунків від малознайомих людей.

Наші предки в свято 13 жовтня ходили в баню. Гарячі процедури восени вважаються особливо корисними для здоров'я. Не забували і про загартовування організму. Після лазні витиралися мокрими рушниками і ходили босоніж по траві, щоб менше хворіти восени.

Відео дня

Також в це народне свято було прийнято спалювати в печі або в багатті стару набивку з матраців і подушок, зношений одяг і зіпсовані речі. Люди вірили, що за допомогою такого ритуалу у вогні разом зі старими речами можна спалити свої хвороби і тривоги. А якщо кинути у вогонь непотрібне взуття, то можна позбавитись від болю в ногах.

13 жовтня - вдалий день для будь-якого лікування і цілющих процедур. Однак хворіти в цю дату дуже небажано.

13 жовтня - знак зодіаку

Народжені 13 жовтня люди за знаком Зодіаку - Терези. За характером це вольові і сильні особистості, схильні до ризикованих вчинків. Часто приймають емоційні рішення, про які потім шкодують. Не приймають критику і непрохані поради, вчаться тільки на власних помилках. Однак вони не егоїсти і у них добре серце.

13 жовтня свято Україна / фото PublicDomainPictures, Pixabay

Що не можна робити 13 жовтня

Сьогоднішній день вважається небезпечним через підвищений ризик обману та шахрайства. Не варто в цей день довіряти незнайомцям, купувати речі сумнівної якості і невідомого походження, відповідати на дзвінки з незнайомих номерів. Не кажіть нікому, що збираєтеся їхати у відпустку або отримали підвищення на роботі. Не залишайте без нагляду цінні речі.

Не розповідайте нікому про свої досягнення і перемоги, інакше в майбутньому вас буде переслідувати невдача.

Одягайтеся по погоді і не виходьте на вулицю без шапки. У цей день сильно підвищується ризик захворіти, а хворий буде довго одужувати.

Не варто в цей день байдикувати, відкладати важливі справи і витрачати час даремно.

Прикмети погоди 13 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Перший сніг випав - через 40 днів почнеться справжня зима.
  • Якщо місяць вночі дуже блідий, то скоро погода погіршиться.
  • Кури почали линяти - скоро потеплішає.
  • Якщо журавлі вже полетіли в теплі краї, то зима буде ранньою і морозною.
  • Півні заспівали раніше, ніж зазвичай - до потепління.
  • Якщо ще не пропали мухи і комарі, то бабине літо поки не скінчилося.
  • Грім 13 жовтня віщує хороший урожай грибів в лісах.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: