Яке сьогодні свято 19 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 19 січня за новим стилем вшановує пам'ять християнського відлюдника і письменника Макарія Великого. За старим стилем 19 січня відзначають Водохрещу, яку українці також називають Йордан або Богоявлення. 

Народне свято 19 січня наші предки присвячували турботі про домашню худобу. Тварин мили, пригощали ласощами і домашнім хлібом, прибирали в хліві.

Також в це народне свято часто займалися оздоровленням, оскільки в другій половині січня наступав сезон хвороб. Для лікування пили відвари з цілющих трав і ягід, зібраних ще влітку: шипшини, ромашки, мати-й-мачухи, звіробою, материнки. Заварювали такі чаї на джерельній або святій воді, а для більшої користі додавали варення. Вважається, що гарячі напої в цей день додадуть здоров'я на весь рік.

Відео дня

За старим стилем 19 січня відзначали Водохрещу, яка завершувала цикл зимових свят. На Водохрещу українці гарно одягалися і йшли до церкви, щоб набрати і принести додому святу воду. Вважається, що водохресна вода володіє чудовими властивостями: може зцілювати хвороби і знімати порчу. Водохресну воду п'ють і вмивають обличчя, додають в поїлку худобі, використовують для освячення житла.

До Водохрещі українці готувалися заздалегідь: прибиралися в будинку, мили вікна, прали постільну білизну і витирали столи. За давніми прикметами, свято потрібно зустрічати в чистому і прибраному домі.

У свято 19 січня в Україні популярні Водохресні купання в освяченій ополонці. Такі купання відомі на території України ще за часів Київської Русі, але особливо популярними вони стали після розпаду Радянського Союзу і здобуття незалежності. Однак церква до таких купань ставиться скептично.

19 січня - вдала дата для лікування мігрені, ГРВІ та лихоманок. Для жінок це хороший день для догляду за волоссям - їх можна вимити трав'яним настоєм.

19 січня - знак зодіаку

Народжений 19 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня за характером допитливі і наполегливі. Їм цікаво знати все. Їм важливо отримати визнання і схвалення суспільства. Якщо їхні заслуги не помічають, то вони втрачають мотивацію. У народжених 19 січня людей хороша інтуїція і гнучкий розум, але вони погано розбираються в людях.

19 січня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 19 січня

Якщо ви дотримуєтеся водохресних купань, то категорично заборонено пірнати в ополонку з підвищеною температурою і високим тиском, симптомами ГРВІ і після вживання спиртного. Також заборонено купатися в необладнаних для купання місцях.

Якщо приснився кошмар - це це попередження для вас. Не варто ігнорувати попередження зі сну.

19 січня не можна полювати і рибалити.

Невдалі день для весілля, вінчання і сватання.

Прикмети погоди 19 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо піднялася сильна заметіль, то заморозки триватимуть до квітня.
  • Потепління 19 січня обіцяє багатий урожай хліба в цьому році.
  • Вночі видно багато зірок на небі - до хорошого врожаю ягід і великого приплоду у овець.
  • Якщо дощ пішов, то до кінця січня ще не раз будуть дощі.
  • Вікна заледеніли - до хорошого врожаю меду на пасіках.
  • Хмари посиніли - до заморозків.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: