Яке сьогодні свято 27 червня / фото pixabay.com

Православна церква 27 червня вшановує пам'ять пророка Єлисея, який жив у 9 столітті. Він був учнем біблійного пророка Іллі і мав дар цілительства. У Єлесеїв день можна помолитися святому про зцілення давніх хвороб.

День Єлисея здавна вважається вдалим для посіву пізньої гречки - посаджена в цей день культура виросте здоровою і дасть хороший урожай. Також в народне свято 27 червня можна садити огірки для дорощування в теплиці. В цілому дата вважається вдалою для посівних робіт, але тільки якщо погода суха.

Також у свято 27 червня наші предки варили кашу з гречки торішнього врожаю. Їсти кашу сьогодні вважалося доброю прикметою, яка принесе в дім благополуччя і ситість. На кашу запрошували всю сім'ю. Більш заможні сім'ї заправляли кашу шкварками і баранячим жиром, а бідніші - недорогою олією і корінням.

Відео дня

Також доброю прикметою вважалося, якщо молода сім'я запросить на кашу свекрів або тестей. Тоді відносини з батьками другої половинки будуть злагодженими і дружніми.

На Єлисея в давні часи освячували нові речі. У це народне свято кропили одяг і взуття святою водою, щоб позбутися негативної енергетики того, хто виготовив річ.

Народжені 27 червня люди дуже незалежні і цінують свободу. Люблять робити все по-своєму і відповідати за результат. Не терплять непрошені поради і втручання в особисте життя. У них є думка з будь-якого питання.

Що не можна робити 27 червня

Якщо погода в цей день волога і пройшов навіть невеликий дощ, то працювати на городі, сіяти і пересаджувати на городі нічого не варто - хорошого врожаю не буде.

Не можна в цей день носити дуже старий, зношений, рваний одяг.

На Єлисея не можна лінуватися, а також виконувати свої обов'язки недобросовісно і неякісно.

Не можна рвати польові квіти сьогодні.

У Єлесєїв день не варто хвалитися своїм майном і фінансами, інакше можете втратити нажите.

Прикмети погоди 27 червня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Липа вже в цвіту стоїть - до пізньої осені.
  • Якщо на вулиці багато бджіл і метеликів, то погода буде сухою і ясною.
  • Півень співає вдень - погода скоро зіпсується.
  • Бабки дуже голосно стрекочуть - до негоди.
  • Якщо пішов дощ, то залишок червня буде дощовим.
  • Якщо опівдні з'явилися густі темні хмари, то до вечора піде дощ.
  • Гроза в цей день віщує непогоже, але врожайне літо.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: