Яке сьогодні свято 4 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 4 січня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Сповідника та ігумена Миколи Студійського, а також преподобного Ісидора Пелусіотського. За старим стилем 4 січня вшановували преподобного Тимофія, учня апостола Павла.

Свято 4 лютого в народі мав назву Микола Студений. У давні часи вважалося, що в цей період наступають найсильніші за зиму, але короткі морози. У цей період люди намагалися сидіти вдома. Але якщо потрібно було виходити на вулицю, то одягалися в теплі кожухи і бекеші. Верхній одяг українці прикрашали хутром і вишивкою.

Якщо люди в цей день залишалися вдома, то займалися дрібним ремонтом і лагодженням садового інвентарю. Жінки пекли домашнє печиво і влаштовували чаювання.

Відео дня

В українців протягом лютого тривав період весіль. Молодь намагалася знайти пару до весни, оскільки потім почнеться Великий піст, під час якого весілля і вінчання заборонені. Перед весіллям юнак приходив додому до нареченої зі сватами і кликав заміж. Якщо наречена відмовлялася, то виносила сватам гарбуз, а в разі взаємності давала їм рушник. Потім батьки нареченої ходили дивитися, як живе наречений, до якого дівчина переїде після весілля.

Також в народі вважали, що в цей період в лісах починалися звірині весілля. Під час пошуку пари тварини можуть ставати агресивними. Тому в це народне свято намагалися не ходити в ліс, щоб не зіткнутися зі злими вовками і оленями.

У народне свято 4 лютого бджолярі перевіряють і струшують вулики, закладають щілини і дивляться, як бджоли переносять зиму. А дівчата і діти в цю дату скочуються з гірки і дивляться, хто проїде далі всіх - така людина буде найщасливішою.

4 лютого - вдалий день для будь-яких ворожінь, магічних ритуалів і любовних привороту. Також цей день хороший для лікування хвороб крові.

4 лютого - знак Зодіаку

Народжена 4 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером позитивні, енергійні і амбітні. Вони здатні надихати інших не здаватися. У них сильне почуття справедливості. Головним недоліком народжених 4 лютого людей є твердолобість. Вони не відмовляться від своїх намірів і слів, навіть якщо в глибині душі розуміють, що неправі. А суперечки лише підсилюють їхню впертість.

4 лютого свято Україна / фото УНІАН (Андрій Горб)

Що не можна робити 4 лютого

Невдалий день для подорожей. Якщо самі ведете машину, то потрібно бути дуже обережним.

Не можна в цей день злити і дражнити тварин, грубо з ними поводитися, виганяти собак і котів на вулицю.

Жінці в цей день не варто скаржитися, наговорювати на чоловіка і зопалу бажати йому неприємностей, інакше його характер зіпсується.

Не можна байдикувати і цілий день лежати в ліжку, інакше протягом року буде важко доводити до кінця справи.

Прикмети погоди 4 лютого

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Снігопад в цей день віщує хороший урожай влітку.
  • Якщо почалася заметіль, то вона триватиме тиждень.
  • Чим голосніше у вулику шумлять бджоли, тим гірше вони переносять зиму.
  • На вулиці частіше чути спів птахів - до ранньої весни.
  • Дерева покриті інеєм - до багатого врожаю озимих культур.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: