Яке сьогодні свято 9 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 9 травня за новим стилем відзначає перенесення мощей Миколая Чудотворця. У народі це свято відоме як Миколай Весняний або Миколай Літній. За старим стилем у свято сьогодні вшановують праведну Глафіру Амасійську.

На Миколая Чудотворця наші пращури вшановували домашню худобу. Тварин цього дня балували, годували ласощами і прикрашали стрічками. За гарної погоди виганяли в поле на випас. Коням міняли підкови. Власники худоби кропили тварин святою водою для міцного здоров'я. Також у це народне свято дякували і пригощали пастухів.

Селяни в народне свято 9 травня займалися садінням овочів і зернових культур, насамперед - вівса і пшениці. Однак до посівів не приступали, доки на дубі та черемсі повністю не розпуститься листя. Починали висаджувати картоплю, якщо земля вже достатньо прогрілася.

Відео дня

Миколай Чудотворець вважається заступником дітей, тому в це свято дорослі намагалися їх балувати. Також цього дня робили добрі вчинки, жертвували милостиню і просили вибачення у близьких. Вважається, що зроблене 9 травня добро повернеться людині в подвійному розмірі.

Дуже щасливою прикметою у свято 9 травня вважався приліт солов'їв і ластівок. Якщо такі птахи оселилися біля будинку, то у його мешканців буде достаток і благополуччя. Пернатих приманювали в саду, залишаючи для них годівниці та шпаківні.

9 травня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером принципові, відповідальні та чесні, мають гостре почуття справедливості. Вони впевнені в собі та добре знають свої здібності. Мають стратегічне мислення і доводять усі справи до кінця. У спілкуванні іноді бувають грубими, але чесними.

9 травня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 9 травня

Невдалий день для рукоділля і творчості.

Не варто сьогодні користуватися ріжучими і гострими предметами - ножем, голкою, ножицями, серпом, косою. Підвищується ризик порізів.

У День святого Миколая не можна ображати дітей, бити їх і підвищувати голос.

Не можна займатися ворожіннями, магічними ритуалами, передбаченнями сьогодні.

Під забороною обжерливість і зловживання спиртним.

Великим гріхом 9 травня вважається ображати птахів, знімати їхні гнізда, проганяти пернатих із двору.

Прикмети погоди 9 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Горобина вже зацвіла - осінь буде ранньою.
  • Цілий день похмуро - найближчі дні будуть дощовими.
  • Зозуля голосно і часто кує - скоро погода покращиться.
  • Ранкова роса віщує багатий урожай зернових культур.
  • На березі повністю з'явилося листя - пора садити картоплю.
  • Якщо Миколай Весняний холодний, то протягом наступних 12 днів теж буде холодно.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: