Яке сьогодні свято 9 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 9 листопада за новим стилем вшановує пам'ять преподобної Матрони Константинопольської, святого Онисифора Києво-Печерського, а також ікону Божої Матері "Скоропослушниця". За старим стилем 9 листопада церква згадувала відомого українського автора історичних творів Нестора Літописця.

Наші предки в це народне свято очікували похолодання і перших зимових морозів. За це дата отримала назву Матрона Морозна. Селяни ховали вози і діставали сани. Чоловіки утеплювали стіни і вікна в будинки, побоюючись холодного північного вітру.

У свято 9 листопада було прийнято розбирати шафу з одягом. Літні речі ховали в скрині і прибирали на горище, а зимові складали в шафі. Непотрібні і не по розміру речі наші предки роздавали жебракам і нужденним людям.

Відео дня

Загалом ця дата вважається особливо вдалою для благодійності та безкорисливої допомоги. Люди вірили, що зроблене 9 листопада добро повернеться людині в потрійному розмірі. Але за недобрі вчинки також доведеться відповідати.

У давні часи в народне свято 9 листопада був цікавий звичай. У цю дату люди вимовляли вголос якийсь зарок (обіцянку) і намагалися виконати її протягом дня. Найчастіше це була якась домашня справа або рукоділля. Люди вірили, що якщо виконати зарок до заходу сонця, то доля щедро нагородить. Але якщо провалити обіцянку, то варто чекати біди.

9 листопада - знак Зодіаку

Народжена 9 листопада людина за знаком Зодіаку-Скорпіон. Іменинники цього дня мають креативним мисленням і хорошим уявою. Вони схильні додумувати за близьких їх думку. Часто приймають поспішні рішення і легко ведуться на лестощі. Дуже віддані своїм друзям.

Свято 9 листопада Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 9 листопада

У цей день не можна давати обіцянки, в яких ви не впевнені. Також категорично заборонено брати кредити і гроші в борг, якщо є ризик, що ви не зможете повернути борг. В іншому випадку є ризик загрузнути в боргах.

Робити стрижку, манікюр і педикюр 9 листопада - до частих хвороб. Особливо небезпечно це для вагітних.

Не варто в цю дату залишати старий одяг і взуття, яку давно ніхто не носить. Краще віддати або пожертвувати комусь такі речі. За старими прикметами, старий одяг в цей день притягує старі проблеми.

Прикмети погоди 9 листопада

У цей день існують такі прикмети погоди:

  • Ранковий туман в цей день віщує швидке потепління.
  • Вранці чути спів птахів - до гарної погоди.
  • Між деревами з'явилося багато павутини-похолодання настане не скоро.
  • Ранню зиму віщує холодний північний вітер.
  • Якщо пішов дощ, то буде хороший урожай пшениці.
  • Іній на деревах вранці обіцяє швидкі заморозки.

Важливо пам'ятати, що в наші дні клімат значно змінився, і деякі давні погодні прикмети для нас вже не актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: