Католицьке Різдво 2022 / depositphotos.com

Католицьке Різдво Христове відзначається щорічно 25 грудня. У мирний час цей день в Україні є офіційним вихідним, але цього року через воєнний стан вихідні на Різдво будуть скасовані. Католицьке Різдво, попри назву, відзначають також багато православних віруючих.

Раніше ми говорили про те, які свята та вихідні у грудні 2022 ми з вами відзначатимемо.

Різдво католицьке і православне - в чому різниця?

В першу чергу, потрібно розуміти, що дата двох свят не збігається - православний відзначають народження Христа 6-7 січня, а католики - 24-25 грудня. Все тому, що літочислення у віруючих західного і східного обряду різне. 

Відео дня

Є різниця і в сприйнятті - для католиків Різдво - найважливіше свято в році, а для православних - Великдень. Піст, який передує святу, у православних суворіше, ніж у католиків. Проте, і ті, і інші віруючі дотримуються правил Адвенту - місяця, коли потрібно підготувати до торжества і душу, і тіло.

Як святкують католицьке Різдво - історія і традиції

Що потрібно робити на католицьке Різдво / depositphotos.com

Достовірно невідомо, чому віруючі відзначають Різдво саме 25 грудня. Існує легенда, ніби обчислення пішло від 25 березня - дати зачаття Господа. 

Згідно з традицією, 24 грудня, коли на небі зійде перша зірка, вся сім'я збирається за святковим столом. Страви дозволяються тільки пісні - риба, фрукти, горіхи, каші і тд. Всього їх повинно бути 12 - за кількістю апостолів. Перед тим, як вживати їжу, кожен член сім'ї повинен прочитати уривок з Євангеліє і помолитися Господу.

Наприкінці всі учасники дійства ламають різдвяний хліб, передають один одному і загадують бажання - за аналогією з Христом, який ділився їжею з учнями. 25 грудня вже можна подавати на стіл індичку і м'ясо - Різдвяний піст 2022-2023 католики перестають виконувати за день до свята.

Католицьке Різдво в Україні - що не можна робити

Заборони на католицьке Різдво 2021 / depositphotos.com

Крім традицій, існують і заборони, які не можна порушувати, щоб не гнівити Господа. Правила діють однаково для всіх, навіть якщо ви не сповідуєте католицизм. Отже, 24-25 грудня заборонено:

  • носити старий одяг;
  • прибирати в будинку і займатися рукоділлям;
  • сваритися, ображатися і пліткувати;
  • важко працювати фізично;
  • відмовляти в допомозі і милостині.

Також після святкування заборонено прибирати зі столу їжу до самого ранку - вважається, що ті, хто ігнорує заборону, накликають на себе злидні.

Католицьке Різдво 2022 - що дарувати на свято

І православні, і католики підтримують традицію і вітають своїх рідних, приносячи їм в дар потрібні речі. Це може бути милий сувенір (наприклад, фігурка у вигляді Христа або зірки), красива листівка або підвіска у вигляді ангела. Якщо ж ви хочете купити більш серйозний подарунок, варіанти можуть бути наступними:

  • теплі шкарпетки;
  • в'язаний шарф, шапка або рукавиці;
  • плед;
  • солодощі;
  • декоративні свічки;
  • різдвяний вінок, зроблений своїми руками.

В цілому, підійде будь-яка "зимова" атрибутика, адже саме з 25 грудня починається низка новорічних свят, і знайти подарунок, який не тільки сподобається вашій рідній людині, але і буде корисний, не складе труднощів.

Вас также могут заинтересовать новости: