У цей день світ відзначає Всесвітній день шизофренії / NPR

Яке свято 24 травня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день шизофренії, Всесвітній день відеоігор, Європейський день парків та Міжнародний день тіари.

Читайте такожДень Святої Трійці: коли його святкують у 2020 роціВ США святкують День ескарго, День полювання сміттяра, День братів, День сонцезахисного крему, в Белізі - День Співдружності, в Еритреї - День незалежності, в Еквадорі - День Пичинчи

Пам'ятні дати 24 травня, річниці та події

У 1626 році директор Нових Нідерландів Петер Мінейт купив у індіанців острів Манхеттен за 60 гульденів.

Відео дня

В 1844 році в цей день була відправлена перша в світі телеграма з Вашингтона в Балтімор. Винахідником цього «дива» був Семюел Фінлі Бриз Морзе.

Читайте такожДень Йоана Богослова: прикмети, традиції та молитви24 травня 1928 року експедиція Умберто Нобіле на дирижаблі «Італія» досяг Північного полюса. Екіпаж складався з шістнадцяти осіб. Крім Нобіле в нього увійшли п'ятнадцять італійців, чеський фізик Бегоунек і шведський метеоролог Мальмгрен. Командиром корабля був сам Нобіле. Перед початком експедиції екіпаж прийняв у Ватикані Папа римський Пій XI. Знизившись на дирижаблі до 100 метрів над Північним полюсом, члени експедиції скинули на лід три прапори - норвезька, американський і італійський, а ще великий дубовий хрест, вручений їм Папою Пієм XI. Екіпаж провів над полюсом 2,5 години, обстежив територію з повітря. Потім знову набрав висоту і вирушив у бік Аляски. Але планам Нобіле не судилося здійснитися. Над Баренцевим морем 25 травня дирижабль зазнав аварії. Для порятунку Нобіле було організовано кілька експедицій, в тому числі в Італії, Норвегії, СРСР, Швеції. 23 червня на крижину, де знаходився табір Нобіле, зумів приземлитися льотчик шведських ВВС Ейнар Лундборга. На літаку було тільки одне пасажирське місце. Нобіле наполягав, щоб першим був евакуйований механік Чечоне, у якого була зламана нога, але Лундборга відмовився взяти на борт когось з людей, крім Нобіле. Нобіле покинув крижину. Інших вижили членів експедиції моряки врятували радянського криголама «Красін». Політ на дирижаблі з Кингсбея в Теллер протяжністю 5300 кілометрів над незнаними просторами Льодовитого океану став одним з найбільш значних досягнень в історії повітроплавання.

У 1956 році в цей день у швейцарському Лугано пройшов перший в історії конкурс «Євробачення» / УНІАН

У 1956 році в цей день у швейцарському Лугано пройшов перший в історії конкурс «Євробачення». У ньому взяли участь представники країн Європи – Бельгії, Голландії, Італії, Люксембургу, Франції, ФРН, Швейцарії. Переможницею стала швейцарка Ліз Ассіа з піснею «Refrain». Ідея створення музичного конкурсу – видовищної розважальної програми, яка б сприяла культурному об'єднанню країн Європи, виникла в 1950-х роках і виходила від Європейської мовної спілки (ЄМС). Восени 1955 року Генеральна Асамблея ЄВС схвалила концепцію «Євробачення», конкурс був проведений 24 травня 1956 року. Назва конкурсу походить від назви мережі розповсюдження телепрограм «Євробачення», що належить ЄВС. Зараз конкурс проходить щорічно і є одним з найбільш популярних у світі з багатомільйонною аудиторією.

У 1964 році в цей день сталися заворушення через футбольного матчу Перу - Аргентина в Лімі. Загинули 328 осіб, постраждали більше 4 тисяч осіб.

У 1993 році Ерітрея отримала незалежність від Ефіопії.

У 1995 році на екрани США вийшов фільм «Хоробре серце» з Мелом Гібсоном в головній ролі.

Яке сьогодні церковне свято

24 травня православна церква вшановує пам'ять просвітителів Кирила і Мефодія / фото УНІАН

24 травня православна церква вшановує пам'ять просвітителів Кирила і Мефодія. Цей день також називають Мефодієвим вдень або Мокія мокрого. Сон з 23 на 24 травня віщує події, які відбудуться через 12 днів. Вважається, що сновидіння, побачене вдень 24 травня, віще, але сильно довіряти йому не потрібно.

Що сьогодні не можна робити

Не можна працювати в полі, бо тоді град поб'є всі посіви. Не варто починати нові справи, краще закінчити старі. Також не варто ризикувати з великими покупками. День відмінно підходить для розриву стосунків, але не для любові.

Прикмети на 24 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- на Мокія мокро - літо буде дощовим;

- туманно і схід сонця багряний - чекайте грозового літа;

- дощ - ще сорок днів будуть дощовими;

- жарко і сухо - до посушливого літа.

24 травня іменини

Іменини Михайла, Йосипа, Никодима, Кирила і Мефодія.