День шахтаря 2023 / фото ua.depositphotos.com

День шахтаря - важливе професійне свято, присвячене одній з найнебезпечніших професій. Україна вшановує нелегку працю шахтарів наприкінці серпня. Найяскравіше торжество відзначають в Донецькій, Луганській, Дніпропетровській і Львівській областях, де знаходиться найбільше шахт.

Коли День шахтаря в Україні - історія свята

День шахтаря в Україні відзначається в останню неділю серпня за указом Леоніда Кравчука від 1993 року. День шахтаря 2023 Україна відзначить 27 серпня.

В Україні знаходиться 150 вугільних шахт, з яких 92% знаходяться в Донецькому вугільному басейні і 3% - у Львівсько-Волинському басейні. Більше половини українських шахт не працює через близькість до зони бойових дій або перебування на окупованих територіях. Наприклад, на території самопроголошеної "ЛНР" знаходяться всі антрацитові шахти.

Відео дня

Цікаві факти про шахтарів

Професія шахтаря не тільки відповідальна, а й дуже цікава. 

  • Про шахтарів відомо з часів Стародавньої Греції. У святилищах Посейдона були знайдені глиняні таблички із зображенням шахтаря, який видобуває глину.
  • У 1935 році Міжнародна організація праці прийняла постанову про заборону найму на роботу під землею жінок і підлітків. Однак жінки нерідко залучалися до робіт в українських шахтах за часів Другої світової війни, коли чоловіків не вистачало. Багато шахтарок Донбасу, такі як Марія Гришутіна, Поліна Фалько і Ніна Кузьменко, могли перевиконувати нормативи видобутку вугілля на 200-300%. За приблизними підрахунками під час війни та повоєнний час в УРСР працювали в шахтах близько 200 тисяч жінок.
  • У 19-20 століттях шахтарі іноді брали з собою на роботу канарок - ці пташки дуже тонко відчувають присутність метану і чадного газу в повітрі, і відразу замовкали при їх присутності. Поки птахи цвірінькали, шахтарям можна було працювати.
  • У деяких шахтах виділена спеціальна посада для людини, яка перевіряє кишені шахтарів. Працівникам заборонено спускатися під землю з тютюном, запальничками або сірниками. Гірника, який забув викласти вибухонебезпечні предмети, можуть звільнити з роботи.
  • У шахтарів є "професійні" хвороби. Найчастіше вони страждають від пневмоконіозів, хронічних і пилових бронхітів, силікозов, вугільного пилу в легенях.
  • Найглибшими шахтами України є "Шахтарська Глибока" в Шахтарську (глибина 1446 метрів) і" прогрес " в Чистяковому (глибина 1340 метрів). Також в даний час діє шахта "Козацька" в Кривому Розі, яку планують поглибити до 1430 метрів. Найглибші шахти в світі знаходяться в Південно-Африканській Республіці і сягають глибини понад 4,5 кілометрів.
  • Найстарішою шахтою в Україні вважається "Центральна" в місті Торецьк. Вона була введена в експлуатацію в 1860 році. Найстаріша шахта в світі знаходиться в Нідерландах і досі діє. На ній почали видобувати вугілля в 1113 році.
  • У попередні століття на шахтах широко застосовувалась ручна праця. Спочатку вугілля добували кирками, потім в підземних роботах навчилися застосовувати динаміт, а потім дробили породу кувалдами і відбійними молотками. Зараз в шахтах широко застосовують комбайни.

У День шахтаря привітайте з професійним святом близьких і знайомих шахтарів. Їм точно буде приємно.

Картинки з Днем шахтаря 2023

Картинки з Днем шахтаря 2023 / картинка УНІАН
День шахтаря 2023 / картинки УНІАН
Коли День шахтаря / картинки УНІАН
Коли святкується День шахтаря / картинки УНІАН
З Днем шахтаря 2023 привітання / картинки УНІАН
З Днем шахтаря картинки / картинки УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: